”Vansinnigt med månadsfokus”
Vad tror du om börsen den närmaste tiden?
– Nu vill jag inte verka otrevlig, men jag avstår nog från att prata vidare om det bara är de där vanliga frågorna du tänkte ställa. För du vill förstås också veta vilka enskilda aktier jag tror ska gå upp respektive ned den närmaste tiden?
Ja… är det något fel med det?
– Fel och fel, det är bara ett så kortsiktigt sätt att se på placeringar. Jag tycker det är lite vansinnigt att det råder ett sådant månadsfokus just nu. Visst, man kan svara med en gissning: “Börsen ska upp 10 procent” eller “Den aktien ska ned med 10 procent”, men egentligen är det helt omöjligt att svara något vettigt. Att spekulera i om en enskild aktie ska gå si eller så mycket ned eller upp de närmaste veckorna – det kan andra få hålla på med.
Vad skulle du vilja prata om då?
– Varför inte gå lite mer på djupet? Jag pratar gärna om hur man bygger en bra, långsiktig förvaltningsstrategi. Hur kommer det sig till exempel att Aktie-Ansvar på fem år gått från en miljard kronor till 15 miljarder kronor i förvaltat kapital och under den senaste tioårsperioden varit den Sverigefond som gått allra bäst?
Okej – hur kommer det sig?
– Nyckeln till framgång är att ha en strategi över tid i sin förvaltning, och hålla sig till den strategin oberoende av om det är goda tider på börsen eller inte. Vi har alltid ägnat oss åt sunt förnuft-förvaltning. När man placerar i en aktie, blir man också delägare i ett företag. Därför letar vi alltid efter tre kriterier: bra balansräkning, bra resultaträkning och god direktavkastning. Sedan vet vi redan från början att under vissa perioder kommer det att gå lite sämre, andra perioder kommer det att gå lite bättre. Men om man håller sig till strategin, då blir resultatet på lång sikt väldigt lönsam och sund aktieförvaltning. Letar man däremot väldigt hög avkastning på väldigt kort tid, då ska man inte gå till oss. Då kan man gå till Pressbyrån och köpa trisslotter i stället.
Ni placerar nästan bara i de allra största bolagen på börsen – varför då?
– Små bolag rör sig för mycket, de löper större risk att krascha och det passar inte vår riskprofil.
Hur ser riskprofilen ut?
– Då kan jag ju återknyta till den där frågan om hur börsen kommer att gå de närmaste tiden. Det är som jag sa omöjligt att spå hur den kommer att gå. Du kan bara gissa. Hur hittar du då en lämplig fördelning på dina tillgångar, om du som vi söker låg risk? Vi har en outstanding Sverigefond, men att lägga alla tillgångar i aktier innebär ju alltid att man samtidigt tar en hög risk. Sätter du som vi sunt förnuft före cowboyförvaltning, så vill du balansera aktiefonden med en tillgång som inte svänger som börsen gör. Det kan vara till exempel en räntefond. Vi har satsat på vår hedgefond Graal, som är ett lågriskalternativ som gett positiv avkastning varje år.
Ni som är långsiktiga – hur länge behåller ni era innehav generellt sett?
– Det är ju aktiv förvaltning vi ägnar oss åt, så vi gör affärer varje dag. Vi utnyttjar kursrörelserna och finjusterar ofta innehaven. Om till exempel Alfa Laval går lite sämre en dag så köper vi lite till, och vice versa. Ibland är vi överviktade, ibland är vi underviktade – men har vi bestämt oss för en aktie, då har vi den oftast på väldigt lång sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.