“En verklig energiunion kräver att varje medlemsland gör sin hemläxa,” sa energi- och näringsminister Ebba Busch inför sina europeiska kollegor under måndagens ministerrådsmöte i Bryssel.
Att missnöjet riktas mot Tyskland var det ingen tvekan om. Inte efter presskonferensen i torsdags, där energi- och näringsministern uttryckte att hon är “vansinnig på tyskarna”.
Bakgrunden är de högsta svenska energipriserna sedan 2022. Och att det enligt Ebba Busch primärt är tyskarnas fel. Dels för att man fortsatte stänga kärnkraftverk också efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Och dels för att man inte delat upp landet i elområden.
Energy Bidding Areas
Ebba Busch förklarade för sina europeiska ministerkollegor att Sveriges och Norges elpriser påverkas negativt när (Tysklands) elområden – så kallade Energy Bidding Areas – är ineffektiva och dessutom saknar tillräcklig produktionskapacitet.
Olika priser i olika elområden
Sverige är indelat i fyra elområden från SE1 i norr till SE4 i söder. Elpriset i varje elområde bestäms av tillgång, efterfrågan och överföringskapacitet mellan elområden. I norra Sverige produceras mer el än vad som behövs, i södra Sverige är det tvärtom. Därför transporteras en stor mängd el från norra till södra Sverige.
Ledningarna mellan de olika elområdena har fysiska begränsningar. När hela överföringskapaciteten används för elhandel mellan elområden uppstår prisskillnader.
Källa Svenska Kraftnät
“På lång sikt riskerar det att undergräva allmänhetens acceptans för sammanlänkningar och en verklig energiunion”, sa Ebba Busch i Energirådet.
“Elsystemet och elmarknaderna måste leverera stabila och överkomliga priser, inte berg- och dalbanor.”
Tyskarna svarar
Den tyska federala regeringen har inte bemött kritiken, i varje fall inte formellt.
På X förklarar den tyska regeringen att länderna har en gemensam ledning med en kapacitet på 600 megawatt. Under vissa tider på året drar Sverige nytta av tysk vindkraftskapacitet och får billig tysk förnybar el, skriver den tyska regeringen:
“Vid svag vind importerar vi el från Sverige. Det är så elhandeln fungerar.”
Hubertus Bardt, verkställande direktör för det tyska ekonomiska institutet (IW), förstår kritiken från Sverige. De höga priserna är en varningssignal, säger han till Handelsblatt.
“Obalanserna kan fortsätta att förvärras utan tillräcklig kontrollerbar kapacitet i Tyskland och har också mycket påtagliga effekter på utländska konsumenter”, säger Hubertus Bardt.
En likströmskabel som gisslan
När Tyskland behöver elimport, sker ofta överföring från södra Sverige och leder till högre priser i områdena SE3 och SE4.
“Det jag vill är att Tyskland inför ett elområde i norr”, säger Ebba Busch.
“För att tala klarspråk, håller vi en gigantisk elkabel till Tyskland som gisslan.”