Croisette
Vändningen för Erik Selins Croisette: ”Förlorade pengar varje månad”
För snart tio år sedan bildades fastighetsrådgivaren Croisette i Malmö. Målbilden var från start ganska aggressiv.
“Jag räknar med att vi innan utgången av 2016 kommer vara 7-10 personer, redovisa positivt resultat i samtliga affärsområden samt ha vunnit en stor andel av den regionala konsultmarknaden”, skrev grundaren och VD:n Per Svensson i bolagets första årsredovisning för 2015.
Även om det gick lite långsammare än förväntat var självförtroendet inte helt mal placé. I ägarlistan fanns tidigt namnkunniga och kapitalstarka delägare i form av miljardären Erik Selin samt K-Fastigheters VD Jacob Karlsson. År 2018 nådde Croisette en omsättning på 26 Mkr. Motsvarande siffra för 2023 landade på 200 Mkr. Då hade det snabbväxande bolaget runt 200 anställda i Sverige, Danmark, Island och Finland.
Finans-VD byts ut i ägarlistan
Trots den starka omsättningsökningen har de senaste åren inte varit nådiga mot fastighetsrådgivaren. Vi är numera bekanta med dramaturgin: Låga räntor, hög inflation, en ny ränteregim och som lök på laxen ett fullskaligt ryskt anfallskrig i Ukraina. Händelser som återspeglas i resultaträkningen där bolaget gått back med 63 Mkr respektive 44 Mkr de senaste två räkenskapsåren.
“Förra året slutade fruktansvärt tufft för oss. I år har vi i princip förlorat pengar varje månad fram till september. Men vi ser i våra siffror nu att den faktiska vändningen skedde i just september, vilket känns oerhört kul och lovande”, säger VD Per Svensson till Affärsvärlden.
I stora delar av fastighetsbranschen råder det nu något av en islossning. Så även för Croisette. Dels för att räntan fallit tillbaka, och dels för att bolaget under 2023 fick en ny delägare och partner i form av den brittiska fastighetsrådgivaren Knight Frank. Detta möjliggjordes genom att Knight Frank köpte alla aktier från K-fast VD Jacob Karlsson, vilket var 24% av aktierna.
Knight Frank har även bidragit med ett aktieägartillskott, vilket gör att Croisette har runt 80 Mkr i kassan för tillfället.
Värdering på 200 Mkr
Enligt Per Svensson var det inte bara den kämpiga ekonomiska situationen som gjorde att de tog in en ny delägare och partner.
“Det var egentligen en kombination av massa saker. Vi hade inte tagit in Knight Frank om de inte varit rätt för oss. Vid tidpunkten blev det en rockad av ägare, och jag är extremt glad att för att vi gjorde det. Dels för att de är en väldigt fin, solid och bra part rent finansiellt. Men vi har även genomfört affärer som vi inte hade gjort om inte partnerskapet fanns.”
Utifrån senaste emissionskursen värderas Croisette idag till cirka 200 Mkr, enligt Afv:s bedömning. Alltså i linje med omsättningen för föregående år.
Croisettes största ägare
Ägare | % andel |
Per Svensson med familj | 33,5 |
Knight Frank | 35 |
Erik Selin | 24,3 |
Anställda | 7,2 |
Källa: Bolaget
Per Svensson kan inte säga hur många nya affärer som kommit in via partnerskapet. Men han lyfter fram att de nu genomför förändringar för att bli ännu mer slitstarka.
“I egentligen alla konjunkturer ska vi kunna tjäna pengar. Annars tycker jag att vi gör någonting fel. Vi rättar till väldigt många saker just nu och genomför effektiviseringar, optimeringar och konsolideringar. Vi ser över vad vi håller på med överallt egentligen.”
Exempelvis vill de återgå mer till sina rötter och förmedla fler lokaler, i stället för att satsa på generell tjänsteutveckling.
“Tittar vi exempelvis på lokalförmedling eller uthyrningsmäkleri, det kallas olika saker beroende på hur mycket man är i fastighetsbranschen, så är det ett ben som vi har varit extremt starka i alltid och fortfarande är. Rimligen bör vi ju satsa mest resurser på det vi är bäst på.”
Börsen: “Väldigt aktuellt”
Han uppger att det inte finns några planer på börsen närtid, men utesluter det inte som alternativ på sikt.
“Om man tittar lite längre fram, om säg fem år, så skulle det kunna vara väldigt aktuellt. Om man ser bakåt var vi väldigt små för fem år sedan. Nu ser det ut som att vi är på väg att växa igen, vilket känns både roligt och hoppfullt.”
Han pekar även på att internationellt kapital tittar på Sverige, och att vissa investerare börjar återvända.
“Vi har tidigare haft en flykt av svenskt kapital till Danmark, men nu börjar det svenska kapitalet komma tillbaka. Även om Sverige är en stabil och bra marknad så har priserna historiskt diffat lite. Nu känns det som att det börjar bli mer balans, vilket gör att det kan vara en riskdiversifiering att köpa i Sverige. Jag skulle säga att det är 50% ökning av internationella intressenter för tillfället.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.