Vältrimmad och billig
Lagercrantz är en teknikhandelskoncern med cirka 800 anställda inom elektronik, el och kommunikation som omsätter runt 2 miljarder kronor. Bolaget är ganska välskött och har en decentraliserad verksamhet i åtta länder i främst Nordeuropa. Sverige och Danmark utgör dock över 80 procent av omsättningen.
Utifrån sett är det kanske inte världens mest spännande verksamhet. Som grossist köper Lagercrantz in och säljer vidare förbrukningsartiklar till industrin. Grossistverksamhet är av naturen en lågmarginalaffär som ständigt måste utvecklas för att bruttomarginalen ska bibehållas, och i bästa fall förbättras. Och just nu har Lagercrantz lyckats ganska väl med att förstärka sina bruttomarginaler, som faktiskt ligger på den högsta nivån sedan bolaget börsintroducerades 2001.
Knepen har främst varit att öka inslaget av systemintegration och egna produkter, där bolaget nu har en andel om över 20 procent från att ha varit i princip noll för bara ett par år sedan. Och utvecklingen med fler egna produkter fortsätter med hjälp av bolagets senaste förvärv, till en nivå som vi ser som ganska stabil.
Historiskt har Lagercrantz inte förvärvat lika mycket som sektorkollegorna Indutrade, Addtech och B&B Tools. Men i år har det verkligen lossnat och Lagercrantz har köpt fyra verksamheter med en årsomsättning om cirka 240 miljoner kronor. Och de köpta bolagen har dessutom en markant högre lönsamhet än koncernen i övrigt, vilket borgar för fortsatt ökning av rörelsemarginalen.
Vi bedömer att Lagercrantz har möjlighet att öka sin skuldsättning med upp till 500 miljoner kronor som kan användas till ytterligare förvärv, utan att äventyra balansräkningen. Utdelningen på 1,50 kronor behölls i år och för nästa år kan utdelningen mycket väl bli 2 kronor, vilket skulle innebära en attraktiv direktavkastning på drygt 5 procent.
Melodin för att öka vinsterna inom verkstadssektorn har ju varit effektiviseringar och Lagercrantz har sannerligen nått långt vad gäller besparingar. Sedan finanskrisen började har kostnaderna reducerats med hela 80 miljoner kronor (eller cirka 4 kronor per aktie), vilket medför att Lagercrantz nu har en mycket god hävstång i resultatet för varje ökad omsättningskrona. Därtill har rörelsekapitalet trimmats rejält.
Den senaste rapporten var god läsning på många punkter med tillväxt och stark marginalförbättring bland höjdpunkterna. Och vi bedömer att dessa trender fortsätter under innevarande år, då bolaget åter bör nå upp till positiv organisk tillväxttakt på ett par procentenheter.
Redan på dagens meriter borde aktien handlas en femma högre, det vill säga kring 42 kronor. Detta motsvarar ändå bara p/e 10 för innevarande år, vilket tydligt visar att det finns en betydande potential i aktien det närmaste året, givet den fina vinsttillväxt som vi nu ser framför oss.
Historiskt har Lagercrantz haft en välförtjänt sektorrabatt, på grund av dålig likviditet i aktien och en sämre lönsamhet än konkurrenterna. Så ser det ut att bli även i framtiden, men just nu är rabatten omotiverat stor. Beroende på vilket nyckeltal vi tittar på ligger rabatten på mellan 20 och 30 procent.
Vår riktkurs 48 kronor värderar bolaget till nio gånger nästa års vinst. Lagercrantz är inte bäst i klassen lönsamhetsmässigt, men aktien är faktiskt riktigt billig och bör hamna i portföljen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.