Valets vinnare och förlorare

Både höger och vänster försöker överträffa varandra med stora infrastruktursatsningar.

Det globala börsvärdet har nått rekordhöga 462 biljoner kronor (66 biljoner dollar), enligt en sammanställning från Bloomberg. USA dominerar med hela 36 procent av det globala börsvärdet. Stockholmsbörsen rör sig också i närheten av all-time-high med ett börsvärde på dryga 5,2 biljoner, motsvarande en dryg procent av det globala börsvärdet.

Pågående geopolitiska kriser har inte fått börsen att spåra ur. Möjligen är det förhoppningar om ytterligare stimulanser från ECB under hösten som håller humöret uppe. I det korta perspektivet riktas fokus dock mot riksdagsvalet den 14 september.

Ett talesätt om svenska val och börsen säger att om högern vinner valet stiger börsen i fyra veckor och faller sedan i fyra år. Om vänstern vinner valet så faller börsen i fyra veckor och stiger sedan i fyra år. Sveriges svar på Warren Buffett, Lennart ”Aktie­­st­in­­sen” Israelsson, förordar det senare för börsen.

– Med dem (Socialdemokraterna, reds anm) vid makten brukar det bli inflation. Då stiger aktiekurserna, sa ”Aktiestinsen” i en intervju med Expressen i våras.

Söderberg & Partners har analyserat riksdagsvalens påverkan på börsen mellan 1970 och 2010. Analysen pekar på en del osäkerhet och fallande börskurser upp till ett halvår före valet. När valet är över brukar börsen stiga igen. Investerarna på aktiemarknaden hanterar ett riksdagsval som vilken osäkerhet som helst och går sedan vidare. Politiken har dessutom blivit mer lik mellan blocken och i slutändan är det ändå den globala efterfrågan som påverkar svensk ekonomi mest och därmed börsen. Dessutom har placerarna redan prisat in det mest sannolika utfallet.

På bolagsnivå ser det dock annorlunda ut. Om vänstern vinner valet riskerar taket för Rut-avdraget att halveras till 25 000 kr per person. Utredningar visar på att effekten faktiskt blir ganska begränsad och att det är mer av en symbolhandling. Ett bolag som påverkas är Homemaid, vars aktieägare dock är vana vid att bolagets hela verksamhet utmanas vid varje riksdagsval.

Vinster i välfärden är en av valets stora frågor. Ett förbud eller begränsning av vinstuttag skulle vara negativt för sjukvårdskoncernen Global Health Partner. Aktien har redan haft en svag utveckling på börsen och halverats de senaste tre åren. Över 80 procent av bolagets intäkter härrör från Sverige.

Bemanningsbolagen inom vårdsektorn, NGS och Dedicare, säljer en tjänst huvudsakligen till landstingen som dessa rimligen har svårt att klara sig utan. Detta eftersom landstingen har svårt att locka fast anställd personal till landsbygden, vilket bland annat löses av NGS personal, där omkring 80 procent är stationerade på landsbygden. Vi ser inget större hot för denna kategori bolag vid ett maktskifte den 14 september.

Både höger och vänster försöker överträffa varandra med stora infrastruktursatsningar såsom höghastighetståg och hundratusentals bostäder. Uppenbara vinnare är Skanska och NCC liksom infrastrukturkonsulter som ÅF, Sweco och Rejlers. Socialdemokraterna hotar även med att förstatliga underhållet av järnvägen vilket i sådana fall kommer påverka Railcare, noterat på Aktietorget, negativt.

Slutligen vill Alliansen höja det årliga försvarsanslaget med 5,5 miljarder kronor. Fler Jas-plan och ubåtar gynnar givetvis försvarskoncernen Saab, vars aktie har stigit med över 50 procent det senaste året. Miljöpartiet vill dock minska anslaget till det militära försvaret, vilket inte Social­demokraterna vill. Kanske får Stefan Löfven betala med ett nedlagt kärnkraftverk eller två vid en eventuell regeringsförhandling med Miljö­partiet.

Valmöjlighet

Hos spelsajten Betsson är ­oddset för att nästa stats­minister blir Stefan Löfven 1,3 gånger pengarna, att jämföra med 2,9 för Fredrik Reinfeldt. Den som tror att Göran Persson blir nästa utrikesminister får 3 gånger pengarna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF