”Väldigt intressant investering”
I din nya fond är Lindab det största innehavet – varför?
– Ja, det innehavet står för cirka 10 procent av fonden. Vi gillar förutsättningarna, värderingen, deras marknadsposition och framför allt den nya ledningen med Ola Ringdahl som ny vd. Han är skolad i Latoursfären vilket vi tycker är en kvalitetsstämpel. Han kommer närmast från Nord-Lock, som jag tycker är Latourgruppens finaste bolag. Vi har väldigt höga förväntningar på honom och man ser redan tecken på att det han gör är väldigt bra. Exempelvis har han adresserat Lindabs interna struktur, bland annat försäljning. Han har också identifierat ganska enkla investeringar som automatisering av produktion och logistik, vilket bör ge relativt snabb payback. Han kommer också tillföra en betydligt mer ambitiös syn på hur man prissätter Lindabs produkter.
Näst största innehavet är Addnode, varför då?
– Det är ett bolag som jag har följt under lång tid och jag är komfortabel med deras strategi. De har väldigt olika kundsegment och man kan jämföra dem med industrihandelsbolagen, exempelvis Indutrade, fast Addnode verkar inom it och mjukvara. Däremot integrerar Addnode bolagen i större utsträckning än industrihandlarna. Det är en väldigt framgångsrik affärsmodell och vi ser att deras förvärvsstrategi accelererar nu. En annan intressant skillnad mellan Addnode och de industriella handelsbolagen är att bolaget är mindre beroende av konjunktur: om det blir sämre tider är det sällsynt att mjukvara avinstalleras, den behövs ofta ändå.
Ni har sålt av Inwido, hur kommer det sig?
– Ja, vi hade en liten position i Inwido, men vi har en lite för dyster syn på svensk konsument- och bostadsmarknad. Vi är väldigt försiktiga med exponering mot konsumenter i Sverige och i synnerhet bostadsinvesteringar. Bostadsmarknaden kommer att vara utmanande på både kort och medellång sikt.
Ni har också välfärdsbolag som Ambea, och Humana – hur resonerar ni där?
– Det finns väldigt bra förutsättningar för flera välfärdsbolag att växa, även om svensk ekonomi går dåligt. Vi gillar den ocykliska exponeringen, den demografiska tillväxten och strategin i Ambea, där man investerar i egna boenden. Ambea har till exempel visat en accelererande vinsttillväxt varje kvartal under fjolåret. Med förvärvet av Aleris så skapas ett bra fundament för vinstutvecklingen flera år framåt, även om det lär ta tid att få upp marginalerna där. Argumenten är liknande för Humana.
Ett nytt innehav som blivit större sista tiden är Proact, varför?
– Bolaget är en integratör som är en specialist inom bland annat datalagring och molntjänster. För det första har bolaget en fin historik de sista tio åren, då de har haft en bra utveckling på både omsättning och vinst kring 12–13 procent årligen. De har dessutom visat på bra motståndskraft i tidigare lågkonjunktur. Den nya ledningen och de nya ägarna signalerar en högre förvärvsaktivitet och bolaget har en nettokassa. Jag gillar också de relativt nya ägarna, däribland Triton och Grenspecialisten (Axis-medgrundaren Martin Grens investmentbolag, reds anm). Detta tillsammans med värderingen, en marginal som är på väg upp samt att de växer i ett segment med återkommande intäkter gör Proact till en väldigt intressant investering.
Wilhelm Gruvberg
Alcur Select
Förvaltat kapital: Ca 200 Mkr i Alcur Select och ca 1 500 Mkr i Alcur Fonder.
Förvaltningskostnad: 1% plus 20% över SSVX90 + 5 procentenheter.
Utveckling sedan fondens start i maj 2018: Ca 20 % per 21 feb.
Hittills i år: Ca 14,5 % per 21 feb.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.