Vakna – Carlson, dags att köpa

Hotellbranschen pressas i lågkonjunkturen. Kombinationen svag krona och hygglig värdering gör att huvudägaren Carlson bör passa på och köpa ut Rezidor från börsen.

Rezidor tillhör börsens sorgebarn och har sedan börsintroduktionen på 52 kronor 2006 tappat närmare 70 procent av sitt värde, för att i dag handlas strax över 16 kronor. Bolaget för, trots börsvärde på 2,5 miljarder kronor, en anonym tillvaro på börsens Mid Cap-lista.

Från tid till annan har stämningen livats upp genom ett och annat rykte som gjort gällande att huvudägaren Carlson varit i stånd att lägga ett bud på bolaget. Ryktena har dock i samtliga fall visat sig stanna vid just rykten. Men om det är någon gång Carlson ska lägga ett bud på Rezidor så är det nu.

Konjunkturen är dålig och framtiden är svårare att spå än vanligt. Just därför är situationen ypperlig för huvudägaren Carlson att plocka in den sista delen av Rezidor till ett hyggligt pris. Carlson äger i dag 44,4 procent av Rezidor. Intäkten per ledigt rum, beläggningsgraden per genomsnittlig intäkt, föll förvisso med hela 13,4 procent under det första kvartalet. Men mycket pekar på att det värsta fallet redan har inträffat, även om det är svårt att se någon snabb återgång till tidigare nivåer.

Värderingen för Rezidor har samtidigt kommit ned rejält utan att tillväxten för den sakens skull har sjunkit i motsvarande grad. Rezidor tillhör alltjämt världens snabbast växande hotellföretag med en årlig tillväxt i antalet hotell på 20 procent i snitt under de senaste 15 åren. Senaste större köpet i Rezidor gjorde Carlson när SAS sålde ut sin restpost på 6,7 procent under 2007. Carlson var då väldigt måna om att ingen annan skulle lägga vantarna på aktierna och betalade gladeligen 58 kronor per aktie. Samma aktie som i dag går att köpa för drygt 16 kronor.

Även om Carlson skulle lägga på en 50-procentig budpremie blir det en affär på knappt två miljarder kronor. En relativt nätt summa för ett av världens största hotellföretag som omsätter runt 40 miljarder dollar på årsbasis och därtill avslutade en försäljning av Regent Cruises under 2008 som inbringade cirka 1 miljard dollar.

En affär vore också direkt logisk med tanke på den svaga svenska kronan som skapar ett reapris av icke bestående karaktär. Med en hög budpremie blir det också en lätt match att blidka ägarna i Rezidor som uteslutande består av fondbolag. Carlson ansökte och fick i höstas dispens av EU för att öka sitt ägande till över 50 procent. Detta tolkas, enligt företrädare för Rezidor, som att de europeiska konkurrensmyndigheter nu i praktiken givit Carlson klartecken för ett övertagande.

Därtill är Rezidor och Carlson perfekta partner i form av geografisk spridning. Rezidor finns och planerar att växa kraftigt i framför allt Östeuropa, Mellanöstern och Afrika. Samtidigt som Carlson i stort sett bara finns etablerat i Amerika, Asien och Australien. Även om det egentligen inte finns speciellt mycket skalfördelar i en gemensam organisation skulle en sammanslagning definitivt förbättra varumärkeskännedomen och därmed lönsamheten i gruppen som helhet.

Aktiemarknaden kanske inte är stormförtjust i tillväxtmarknader i dag. Men som onoterat bolag kan Carlson strunta i det. Att Carlson är grundat av svenskättlingen Curtis Carlson gör banden starka mellan Carlson och Rezidor även utan finansiella kalkyler. Styrelsen i Rezidor tror i vart fall på sitt bolag där ett par ledamöter dubblerat sina innehav under de senaste månaderna.

Att bolagen i stort sett jobbar med identiska varumärken talar både för och emot ett uppköp. Rezidors ensamrätt till Carlsons varumärken sträcker sig till och med 2052 och det finns inga klausuler som förhindrar ett fientligt uppköp.

Å andra sidan talar de nära banden mellan Carlson och Rezidor lika mycket för att Carlson kan fortsätta att köpa aktieposter lite “pö om pö” när de dyker upp. Det senare blir också mer sannolikt med tanke på att Carlson historiskt i princip inte förvärvat några företag. Å andra sidan finns det en prisnivå där även försiktiga entreprenörer vågar sig ut på förvärvsbanan.

Allt annat än ett samgående bolagen emellan ter sig ologiskt. Särskilt eftersom Rezidor i många avseenden är mer välskött än Carlson. Det är dags för huvudägaren att lägga bud, för billigare än så här blir det inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.