Aktieråd
Våga välja cykliskt
2018 slutade med 12,7 procents avkastning för Avkastningsportföljen, att jämföra med -4,2 procent för Stockholmsbörsen.
Inledningen på 2019 har varit svag med börsfall i spåren av fortsatt konjunkturoro, efter bland annat svaga inköpschefsindex i Kina. För Avkastningsportföljen avspeglas det i att portföljens verkstadsinnehav tynger. Autoliv, SKF och Trelleborg är i skrivande stund alla ner omkring 2–3 procent.
Undertecknads bild är att vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och att risken för en lågkonjunktur har ökat. Samtidigt har många cykliska aktier har fallit så mycket att (1) stora vinstfall redan är inprisade och (2) de är attraktivt värderade ur ett längre perspektiv.
Då kan man resonera ungefär så här:
* Om lågkonjunkturen och vinstfallen dröjer ytterligare en tid kan cykliska aktier studsa upp rejält på 6–12 månaders sikt. En bra parallell är våren/sommaren 2006. Då föll många cykliska aktier med omkring 30 procent innan de rusade till nya rekordnivåer vid börstoppen sommaren 2007.
* Är det istället så att lågkonjunktur och vinstfall står för dörren kan aktierna säkert falla en bit till, då överreaktioner tenderar att ske både på upp- och nedsidan. Den tålmodige kan då möjligen få chansen att köpa till bättre kurser än i dag. Men om aktierna är vettiga långsiktiga investeringar på nuvarande nivåer – varför inte äga dem redan i dag?
Avkastningsportföljen saknar ännu några konjunktursignaler för att tro på en snar amerikansk recession, vilket är det som brukar styra det globala börshumöret (även om Kina naturligtvis blir allt viktigare). Bland annat har den amerikanska arbetsmarknaden hållit upp väl hittills.
I ett positivt scenario kan Avkastningsportföljen om några månader säkra fina vinster i de cykliska innehaven och därefter dra ner på risken i portföljen.
I ett negativt scenario kommer lågkonjunktur och vinstfall redan 2019 och då kan portföljen kortsiktigt tyngas av de cykliska innehaven. Men då vi långsiktigt ser potential redan från nuvarande nivåer är det ingen katastrof om billigt tillfälligt blir billigare. Det viktiga är att undvika de verkligt övervärderade bolagen där mycket värderingsluft kan pysa ur samt problembolagen där dålig lönsamhet och svaga finanser kan bli en giftig cocktail.
Nedan läget i portföljen vid lunchtid på onsdagen:
akport_lunch1jan.PNG
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.