Våga gasa när konjunkturen viker
Bromsa och spara, eller gasa och investera? Det brukar vara det vanligaste vägvalet för företag inför en konjunktursvacka. Men den här gången ser situationen annorlunda ut för många företag. Inte nog med att högkonjunkturen varit ovanligt lång och stark. Till skillnad från tidigare konjunkturskiften har företagen den här gången redan sparat och rationaliserat hårt.
– Det har på många sätt uppstått ett helt nytt landskap för företagen. Trots att de befunnit sig i en fantastiskt stark konjunktur, så har företagen lanserat det ena sparprogrammet efter det andra. Det gör att när lågkonjunkturen kommer är företagen redan så slimmade, att det tricket inte är det första man kan ta till längre, säger Björn Axelsson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Konjunkturberoendet är naturligtvis olika från företag till företag. Men det finns en del gemensamma nämnare för hur ett redan nedbantat företag kan lägga upp en överlevnadsplan inför en konjunktursvacka.
– Bästa vägen ur en kris skulle jag tro är att just våga investera och rusta inför uppgången. En lågkonjunktur kan vara ett väldigt bra tillfälle att göra långsiktiga investeringar i till exempel tekniska system eller personal, säger Björn Axelsson.
– Jag tycker att det är många företag som den här gången agerat ganska klokt redan under högkonjunkturen, och passat på att förbättra till exempel både personalsituation och tekniskt stöd.
Han påpekar också att investera sig ur lågkonjunktur är en metod som ställer stora krav på företagsledning och ägare:
– Nyckeln är att verkligen ha uthållighet, för det ställer stora krav både på företagsledningarna och ägarna att våga investera trots nedgångar. Det är inte så lätt som det låter. Det är få företagsledningar som verkligen klarar att tänka rationellt och komma ihåg att det finns ett liv efter lågkonjunkturen också, säger Björn Axelsson.
Ett välkänt exempel på ett företag med uthållighet som strategi är Ikea:
– Ingvar Kamprad pratar ofta om att våga ta kortsiktiga förluster för att få långsiktiga fördelar. Ikeas Rysslandssatsning är ett bra exempel på det.
Det finns en mängd exempel på hur olika investeringar i lågkonjunktur kan se ut. Exempel på en nyttig åtgärd tycker Björn Axelsson är utbildning:
– Det logiska vore ju att passa på att använda lågkonjunkturen för sådant som är svårt att hinna med under högkonjunktur, till exempel kompetensutveckling.
Men naturligtvis måste man se över vad som kan sparas också – det finns ofta mer kvar att göra än man tror. Att kontinuerligt se över inköpsfunktioner är en viktig åtgärd. Där anser Björn Axelsson, som forskat särskilt i inköpsfrågan, att företagen redan har lärt sig mycket de senaste åren.
– Företagen har gjort läxan från förra lågkonjunkturen. De vet att man inte bara kan jaga efter lägre priser från leverantörerna, man måste också investera sig till förbättring och bygga upp den egna förmågan. Men det finns fortfarande mycket rationalisering kvar att göra i väldigt många fall.
Att samla en krigskassa under de goda åren, i stället för att ge generösa utdelningar till aktieägarna, kan vara en bra idé om du till exempel vill växa via förvärv under lågkonjunkturen. Men Björn Axelsson påpekar en sak:
– Det kan faktiskt vara en lite farlig strategi för ett noterat företag – är kassan för attraktiv kan det dyka upp nån och köpa dig i stället…
__________________________________________________________________
Krisstrategier
Fyra investeringar som passar i lågkonjunktur:
?Bygg något
I lågkonjunktur är det konkurrens om uppdragen och du kan göra prisvärda upphandlingar.
?
Anställ stjärnorna
Rekrytera i lågkonjunktur när det inte är så många som slåss om talangerna.
?
Väx via förvärv
Köp en konkurrent billigt medan marknadsläget är svagt.
?
Utveckla personalen
Kompetensutveckla personalen! Passa på medan orderläget inte är så betungande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.