Våg av varsel i USA
USA:s mest beundrade företag General Electric tänker dra ned personal över hela linjen under det här året. Orsakerna är tre. För det första den sämre konjunkturen, för det andra fusionen med Honeywell och för det tredje övergången till nätteknik.Så ser också situationen ut i ett nötskal för hela det amerikanska näringslivet.
De första tecknen
Nu börjar alltså neddragningarna efter en rekordlång period av hög sysselsättning. Att detta inte syns mer än det gör i makrostatistiken (arbetslösheten är alltjämt låg även om det märks en viss nedgång i industrisysselsättningen) beror på att företagens varsel kommer långt före genomförande. De snabba och brutala metoderna från början av 1990-talet används inte, åtminstone inte så här i början.
Det är annars lätt att finna nyheter med negativa förtecken i det amerikanska näringslivet. Den värsta nyheten kommer från tyska DaimlerChrysler, som tänker göra sig av med 26.000 anställda vid sex amerikanska fabriker. En femtedel av gamla Chryslers styrka måste lämna och den stora bilfusionen framstår som ett fiasko. Franskägda bilkomponenttillverkaren Valeo har talat om att dra ner med 1.000 man i de nordamerikanska anläggningarna.
Telekomvarsel
Kontorsmaskinföretaget Xerox är sedan en tid i djup kris och ökar nu på med varsel om ytterligare 4.000 jobb de närmaste månaderna. Telekomleverantören Lucent har varslat 10.000 och operatörsjätten WorldCom ungefär lika många.
De så kallade dot com-företagen skickade i väg över 40.000 anställda redan ifjol och nu krymper branschen i snabb takt; det kommer varsel om cirka 12-13.000 nya uppsägningar i månaden. Självaste marknadsledaren Amazon planerar att ta bort 1.300, ungefär en sjättedel av personalen.Att även konsumentbranscherna ser dystert på utsikterna visar livsmedels- och konfektionskoncernen Sara Lees planer på att göra sig av med 7.000 personer gradvis under det kommande året.
Också på Wall Street har guldstämningen förbytts i en mer avvaktande attityd. Nätmäklaren framför andra, Charles Schwab, drar ned genom att hälften av personalen minskar arbetstiden. Ingen vill råka ut för samma nesa som Merrill Lynch efter den kortlivade Asienkrisen 1998. Investmentbanken sparkade först en rad medarbetare och fick sedan anställa igen några månader senare.
I Europa är däremot företagen avvaktande. Det är bara Corus (sammanslagna British Steel och Hoogovens) som lämnat riktiga chockrapporter ännu. Mellan fem och sju tusen jobb ska försvinna på de brittiska stålorterna och premiärministern Tony Blair är upprörd.
Tänk negativt
Räkna alltså med en negativ trend i de amerikanska arbetsmarknadstalen under våren när de planerade åtgärderna börjar bita. Kanske kommer då en ny körare, eftersom sjunkande sysselsättning betyder ökad pessimism och mindre konsumtion.
Det som håller emot är företagens ambitioner att den här gången övervintra med sin nyckelpersonal, att satsa på vidareutbildning, med mera. Det som ökar på trycket mot de anställda är, precis som i fallet General Electric, alla nyss genomförda fusioner och ambitionen att ytterligare förbättra produktiviteten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.