Vad händer i S-E-Banken?

S-E-Bankens omvälvande förändring höjer risknivån. Det dröjerflera år innan det visar sig om operationen är lyckad.

S-E-Bankens bokslut för 1997 är svårtolkat. Det präglas både avsamgåendet med Trygg-Hansa och av omstruktureringen av banken.Dessutom blandas nu för första gången i större skala bank ochförsäkring i en och samma koncern, vilket inte gör saken enklare.Börskursen har inte dragit iväg lika kraftfullt som vissa andrabankaktier, men det rör sig ändå om en uppgång med nio procentfrån årsskiftet.

Banken genomgår en omvälvande förändring under nye koncernchefenLars Thunell. Det gör att risknivån känns högre än i exempelvisFöreningssparbanken, där de förväntade synergivinsterna ärstörre och antagligen ligger närmare i tiden.

ÖKADE FÖRVÄNTNINGAREtt par slutsatser kan ändå dras. Strukturkostnaderna i affärenmed Trygg-Hansa blev större än väntat. Mot detta står attledningen även har höjt förväntningarna på samordningsvinsterna,från 775 miljoner till en miljard kronor. Vidare bekräftarbokslutet att kostnadsläget har varit alldeles för högt i S-E–Banken. I gamla S-E-Banken har i bokslutet tagitsomstruktureringskostnader på över en miljard kronor. Totalt förhela den nya koncernen har resultatet belastats med sådanakostnader på nära 1,5 miljarder kronor.

Totalt sett redovisar S-E-Banken en vinst på 4,2 miljarderkronor mot 7,3 miljarder 1996, eller sex kronor per aktie motinte fullt elva året före. För båda åren är det fråga omproformavärden, det vill säga som om Trygg-Hansa hade ingåtthela tiden. För enbart gamla S-E-Banken redovisas ett vinstfallmed 47 procent till 3,1 miljard kronor, medan gamla Trygg-Hansaminskat rörelseresultatet med 14 procent till drygt tvåmiljarder kronor. Affärsvärlden räknar med en vinst per aktieför den nya S-E-Bankskoncernen på omkring 6,90 kronor för 1998.

BANTAD STABSom ett led i omstruktureringen räknar ledningen med att minskaantalet tjänster med 1.500 på två år. Men det är inte enbartrationaliseringarna som initialt drar kostnader. Det gör ävensamordningen av system, lokalanpassningar med mera. Detlångsiktigt viktigaste steget mot ökad fokusering på lönsamhetenär ändå decentraliseringen till rörelsegrenarna. Som ett logisktled i detta minskas de centrala staberna från 1.000 till omkring100 befattningar.

Även intäktssidan har bidragit till att dra ned resultatet. Detotala intäkterna föll proforma med sju procent. Försämringenligger huvudsakligen i bankrörelsen, eftersom försäkringsnettot(Trygg-Hansa) i stort sett är oförändrat 2,5 miljarder kronor.Det som drar ned intäkterna är resultatet av de finansiellatransaktionerna. Det är ett branschfenomen. Fjolåret var ettsvårt år för räntehandeln. FÖR FÖRSTA GÅNGEN VISAR NUS-E-Banken resultatet per rörelsegren. Det är onekligen ett fallframåt, även om det ännu saknas jämförelsestal. Detta är ettsätt att öka transparensen och tydliggöra vilka värden som finnsi banken. Även S-E-Bankens ledning under Lars Thunell betonarvikten av att bygga aktieägarvärden.

VINSTRIK RETAILRÖRELSEInte oväntat är det de egentliga bankrörelserna som drar in mestpengar, nämligen Retail (privatkunder och mindre företag) ochMerchant Banking (storföretag, valuta- och räntemarknad m.m.).Det är dessa rörelsegrenar som bär upp koncernvinsten. Detta görbankens nya strategi något tvetydig när man uttryckligen skiftarfokus från kreditgivning, en banks traditionella kärnkompetens,till kundernas tillgångar (kapialförvaltning). Det vore svårtatt tänka sig en liknande deklaration från Handelsbanken, menkanske är det skillnaderna i kundstruktur som gör sig gällandehär.

Retail gjorde i fjol ett rörelseresultat på 1,8 miljarder kronor,vilket var något sämre än 1996. Merchant Banking – där bankensitter på unikt stora marknadsandelar med hälften avutlandsbetalningarna och uppåt 40 procent av valutahandelntjänade förra året 1,6 miljarder kronor, vilket var sämre än1996 som var ett bättre år för räntehandeln. Däremotförbättrades resultatet i Enskilda Securities till nära nog 330miljoner kronor. Den tredje största vinstgivaren var AssetManagement, det vill säga kapitalförvaltningen, inklusive fonder,som bidrog med drygt 880 miljoner kronor. Den nya koncernenförvaltar 380 miljarder kronor. Detta är ett av bankenstilltänkta tillväxtområden. Av försäkringsrörelserna gickProperty & Casualty (sakförsäkringar) sämre med en vinst pånärmare 220 miljoner kronor, medan Industrial & Marine (industri– och sjöförsäkringar) förbättrade resultatet till 140 miljonerkronor. Life & Pension (livrörelsen), slutligen, gjorde ettförvaltningsresultat på 280 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.