Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion skjuts upp

Utredningen om den politiskt infekterade frågan om fri hyressättning vid nyproduktion som skulle ha presenterats i dag är uppskjuten.
Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion skjuts upp - bostad-moln-700_binary_6878687.png

För drygt ett år sedan tillsatte regeringen en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion. Utredningen skulle ha presenterats senast i dag, 31 maj, men är alltså uppskjuten. Förseningen ser dock inte ut att bli alltför långvarig. Inget nytt datum har kommunicerats än, men enligt Justitiedepartementets pressamordnare Sofie Rudh handlar det om några dagar.

Frågan om fri hyressättning vid nyproduktion är en del i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

För drygt en vecka sedan rapporterade DN, med hänvisning till källor med insyn, att utredningen följer direktiven i januariöverenskommelsen noga. Rent konkret innebär det att hyresvärd och en enskild hyresgäst fritt kan komma överens om hyran i nyproducerade lägenheter. Hyran ska därefter årligen höjas med inflationen men kan i vissa fall höjas mer om det det går att bevisa att områdets attraktivitet över tid har ökat väsentligt, skriver DN. Exempel på det skulle kunna vara en nybyggd tunnelbanestation i området.

Frågan är politiskt känslig och både Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen anser att förslaget är likvärdigt med marknadshyra. Vänsterpartiet har tidigare hotat med att försöka fälla regeringen om ett lagförslag om marknadshyror läggs fram.

Anders Holmstig, VD för Fastighetsägarna, välkomnar förslaget och menar att det kommer att leda till att fler hyresrätter byggs.

“Vi ser att det här kan vara en viktig pusselbit att bygga fler hyresrätter i Sverige. Hyresrätten är viktig och vi måste möta de behov av nya bostäder som finns, både för de som redan bor och för de som idag står utanför bostadsmarknaden”, säger Anders Holmstig till Ekot under måndagsmorgonen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET