Uträknade rapportörer

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljens indextapp tog paus den senaste veckan. I kommande rapportflöde har börsen mycket låg förväntansbild på flera innehav.

Lågvärderat-strategins taktiska positionering mot defensiva branscher samt lägre belåningsgrader har dock fortsatt långt upp till Stockholmsbörsens cykliska rallyavkastning hittills i år. För 2019 så här långt har Affärsvärlden Analys+ modellportföljen totalavkastat 14 procent, mot dryga 21 procent för OMXSGI.

Sedan starten för snart ett och ett halvt år sedan behåller portföljen dock 6 procentenheters indexledning (skillnader i risk ej beaktade).

 

RADIOSTYRNING LEVERERAR

Den pånyttfödda värdeuppgången i portföljen kan delvis tillskrivas småbolagsinnehavet Allgon, som uppvärderats rejält – med 19 procent på en vecka, 34 procent på en månad och med hela 62 procent sedan årsskiftet – till att bli portföljens nu tredje största innehav (13 procents portföljvikt).

Ibland ska det till omskrivna intåg av högprofilerade finanskändisar i ägarlistan för att privatsparar- och förvaltarflöden ska agera på redan publik information. I det här fallet är det Claes Hemberg, mest känd som Avanzas forne sparekonom, som visat sig ha köpt aktier inför ett uppdrag som diskussionspartner och moderator åt radiostyrnings- och IoT*-bolaget (* sakernas internet).

Allgon spelas just nu ut som ett skolboksexempel på uppvärdering av förändrad fundamenta. Nästa station är rapporten och seminarietillfället den 13 maj, om två veckor.

(Notera att Affärsvärlden Analys+ hittills avkastningsmässigt starkare Avkastningsportföljen haft ungefär dubbla portföljvikten i just Allgon.)

DÄMPAD START PÅ 2019 HOS LÅGPRISKEDJAN

Portföljens sjätte största innehav Europris (8 procent) har tappat mest värde den gångna veckan.

Det norska lågprishandelscaset hölls i senaste rapporten (1, 2) tillbaka av negativ påskeffekt, där påskförsäljningen i år hamnar i kvartal två, mot kvartal ett i fjol. Justerat för det har 2019 års försäljningstillväxt i jämförbara butiker varit godkänd, med ”medelhöga ensiffriga” procenttal till och med fjärde veckan i april.

Första kvartalets lönsamhet var dock en besvikelse till följd av högre än väntade extrakostnader för logistik inför öppningen av det nya centrallagret (planerad till 23 maj i år). Därtill beskriv bolaget överlager inom vissa av bassortimentets varukategorier.

Räkna med extrakostnader och inkörningsutmaningar även i nästa kvartal, men från slutet av året och in i 2020 kommer Europris stärka sin lönsamhetspotential och konkurrenskraft ytterligare via uppdaterade logistik. Från 2022 har hyreskontrakten i nuvarande logistikapparat lämnats.

STABILA OPERATÖRSLEVERANSER

Nästa största innehavet Millicom (17 procent) var portföljens första delårsrapport den här rapportsäsongen.

Telekomoperatören levererade en marginellt ökad jämförbar lönsamhet för huvudsegmentet Latinamerika, där marknadspositionerna det senaste året stärkts av ett avslutat strategiskt förvärv (Cable Onda) och ett pågående (Telefónicas mobiltillgångar i Costa Rica, Panama och Nicaragua).

Rapportens stabilitet, men inte mer därtill, har än så länge inte räckt för att sätta ny fart på Millicoms uppvärdering.

Portföljens andra tillväxtmarknadsexponerade operatör Telenor (1 procents bevakningsposition) rapporterade i dag, och även där var det underliggande stabilitet. Till vår stora glädje överväger Telenor att avyttra delar av sin stora fastighetsportfölj, som enligt vår tidigare analys (1, 2) har väldigt lite att göra med verksamheten och kapitalförräntningspotentialen som operatör.

FLERA RAPPORTÖRER KVAR

Portföljens enskilt största innehav Pandora (19 procent) har dessvärre svagast utveckling ur flerveckorsperspektivet. Nu har svenske Alexander Lacik tillträtt som ny permanent vd, en roll som varit tillförordnad sedan förre vd:n Anders Colding Friis avgång i augusti i fjol. Det ska bli intressant att se vad svensken och det övriga till delar utbytta ledningsteamet hittar på i den danska smyckesjätten. Pandoras nästa rapport väntas tisdag nästa vecka, den 7 maj. Vad vi framförallt vill se fortsatt försäljningsomställning, där e-handel och egen butikshandel åtminstone till större delen kompenserar fallen i den franchisemodell som bolaget minskar sin exponering mot.

Bland övriga innehav som däremot haft god värdeökning den gångna veckan märks:

  • Vindkraftsinnehaven och substanscasen Eolus Vind (11 procent) och Arise (5 procent). Eolus har levererat ännu ett av sina mellankvartal utan större förseningar eller kostnadsöverdrag, men också utan större projektöverlämningar . Nästa större Eolus-trigger skulle kunna bli att försäljningsprocessen kring det stora norska projektet Öyfjellet når i mål. Arise rapporterar 8 maj nästa vecka.
  • Femte största innehavet Ratos (11 procent) tar igen lite mark utan nya kända nyheter inför rapporten 8 maj. Likt inför senare års rapporter är konsensusbilden att det uträknade konglomeratet knappast kan överraska positivt. Vi fortsätter att syna konsensus då här finns gott om fullt synliga värden att låsa upp till dagens rabattvärdering.
  • Även det ifrågasatta men lågvärderade tillväxtcaset Oriflame (5 procent) har tickat på bra utan nya kända nyheter inför nästa veckas rapport, den 9 maj.

Inom portföljens likviditetsflöden:

  • Har Multiconsults 1,50 norska kronor per aktie i ordinarie utdelning för 2018 avskilts, vilket var oförändrat mot 2017. Den norska teknikkonsult-turnarounden rapporterar om tre veckor, den 23 maj.
  • Portföljens kassaandel ligger kvar på 1 procent avrundat. Hälften av portföljinnehaven lämnar utdelning för helår, halvår eller kvartal de närmsta veckorna.

Nordiska Värdeportföljen 2019-04-30 intradag.PNGNordiska Värdeportföljen 2019-04-30 intradag 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Spotlight Group