Utmärkt för bottenfiske

Som underleverantör till verkstadsindustrin har HMS Networks det tufft. Men redan i höst kan resultatet lyfta. Här är en aktie att köpa på dåliga börsdagar. Köp

HMS Networks listades på Stockholmsbörsen i oktober 2007 under allmänt klang och jubel. Sedan dess har kursen inte rört sig. Vi tycker att det är orättvist. Det här är en aktie att köpa någon regnig dag när hela börsen rasar och sedan gömma den längst in i skrivbordslådan, tills sol och hausse är tillbaka.

HMS startades 1988 av den då 21-årige Nicolas Hassbjer, i dag vice ordförande i företaget. HMS Networks säljer nätverksutrustning för “kommunikation i automationsprocesser”. Enkelt uttryckt arbetar bolaget med samma produkter för industrisystem som gjort Cisco så stora inom datorområdet, det vill säga nätverkskort, gateways och routers.

Mer eller mindre alla motorstyrningar, kontrollenheter, industrirobotar och moderna maskiner är datorstyrda och kan tala med sin omvärld. Det är utrustningen för denna kommunikation som är HMS Networks kärnverksamhet. Ett genuint problem i maskinvärlden är att det finns en mängd olika språk och dialekter. En av HMS Networks kompetenser är att deras utrustning fungerar som en “Babel Fish”, översättare eller gateway, mellan olika maskiner och mellan olika nätverk.

Nu när försäljningen viker för ABB och andra som säljer industriautomationssystem minskar bolagets försäljning av “inbäddade” produkter. Men i stället ökar efterfrågan på gateways eftersom företagen då kan utnyttja sina gamla maskiner längre.

HMS Networks är underleverantör till den avancerade verkstadsindustrin. När deras försäljning minskar med 20-30 procent, borde HMS Networks försäljning minska lika mycket. Men under första kvartalet sjönk orderingången med hela 40 procent, vilket naturligtvis är en klar varningsflagga.

Som förhoppningsfull aktieplacerare är det lätt att tänka att “äntligen kan jag köpa lite HMS Networks”. Men nej. Det spelar ingen roll vad som händer. Finanskris eller börsfrossa – HMS Networks fortsätter handlas i spannet 55-75 kronor. Och när företaget vinstvarnade i mars steg aktien med 5 procent.

Det är lätt att tro att aktiekursen är riggad, men vi tror att stiltjen beror på att bolaget är nytt på börsen och att aktierna ligger på mycket långsiktiga händer. Till hösten kommer knappt 600 000 personaloptioner att omvandlas till aktier med en utspädningseffekt på 5,5 procent, vilket kan öka likviditeten något.

Värderingsmässigt är HMS Networks aldrig billigt. Som icke aktieägare kan man hoppas att någon av de befintliga ägarna tvingas sälja så mycket aktier att kursen går under 50 kronor. Men även utan en sådan rörelse är aktien ändå mycket intressant. HMS Networks dominerar en liten nisch som har alla möjligheter att kunna växa under många år framöver.

Bolaget växte med 17 procent under fjolåret och lyckades pressa upp rörelsemarginalen till hela 27 procent (20) innan lägre kundefterfrågan och valutaoro slog till i lågkonjunkturens spår.

Affärsvärlden räknar med att orderboken fortsätter pressas och att bolaget tappar 15 procent i försäljning i år. Marginalen pressas också av långa valutasäkringar som löper ut successivt under andra kvartalet. Det gör att även detta kvartalsresultat riskerar att se mycket svagt ut.

Men vi tror att resultatet vänder under hösten och försäljningen under nästa år. Därmed når bolaget återigen det långsiktiga marginalmålet om 20 procent, vilket ger en vinst om knappt 4 kronor per aktie. Bolaget handlas då till 14 gånger vinsten, vilket är i linje med tyska konkurrenten Softing AG som har betydligt sämre tillväxt och marginal.

HMS Networks är något lägre värderat än Axis som handlas till p/e 20 gånger vinsten. Vi sätter riktkursen för HMS Networks till 75 kronor, hoppas på börsfrossa och köper på rekylen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF