Utmanarnas chans
Bättre fly än illa fäkta. Sammanslagningen av Föreningssparbanken och SEB riskerar att leda till kundflykt, eftersom många av kunderna i respektive bank är tveksamma till den föreslagna nyordningen.
Nischbanker och oberoende fondbolag ser därmed sin chans att marknadsföra sig som ett fritt och oberoende alternativ till den nya storbank som känns främmande för många av de 5,7 miljoner kunderna. Trots att börsen applåderade veckans storaffär med dess aviserade kostnadsbesparingar på nära tre miljarder kronor per år, framför allt till följd av sänkta kostnader för IT och e-banking, känner inte alla kunder att besparingarna kommer att komma dem till del. Och då hjälper det inte att ledningen i det nya bolaget upprepar sitt mantra “kundnytta” titt som tätt.
“Visst ser jag att det kan finnas tillfälle att locka över en och annan missnöjd bankkund framöver”, säger Anders Malmborg, VD på Banco fonder.
Däremot är hans och andra fondchefers spontana reaktion på storaffären att det knappast kommer att göra någon större skillnad om bankerna är tre istället för fyra till antalet. Men att en så stor del av bankvärlden blir bakbunden till händer och fötter till dess att fusionen godkänns, har sina fördelar.
ICA:s planerade satsning på banktjänster, liksom Folksams lågprisbank, kommer att få extra starthjälp. Och befintliga alternativ i form av Ikanobanken, Skandiabanken, Länsförsäkringar Bank med flera, gnuggar händerna av förtjusning.
Även om bankledningarna har rätt i att SEB och Föreningssparbanken överlappar varandra på förhållandevis få områden – Föreningssparbanken har många kontor i landsorten medan SEB har många kontor i storstäderna – kommer dubbla uppsättningar leda till att några hundra kontor får stänga. Och huvudregeln blir att Föreningssparbanken blir varumärket för kontorsnätet, medan SEB Enskilda kommer att syssla med mer kvalificerad rådgivning. Kulturskillnaden mellan de två bankernas kundgrupper är påtaglig, och kommer att skapa stora problem framöver.
Just på fondområdet finns det möjligheter för andra än storbankerna, som idag kontrollerar mer än 80 procent, att göra ytterligare inbrytningar. Premiepensionsvalet i höstas blev ett bakslag för bankerna, eftersom svenska folket i hög grad valde förvaltare utanför respektive husbank. Försäkringsbolag med lång tradition inom pensionsförvaltning i kombination med låga avgifter, samt små förvaltare med goda betyg i fondtabellerna genom åren blev klara vinnare.
“PPM-valet var en tankeställare, men som också visar att det finns konkurrens. Det ser vi också på nysparandet. Även om vi har en stor del av stocken, men bara 25 procent av nysparandet”, säger Boo Ehlin, presschef på SEB.
Det som talar för de mindre spelarna även i fortsättningen är att de har en praktisk möjlighet att utöva aktiv förvaltning, då fondbestämmelsernas begränsningsregler inte utgör en hämsko.
Robur har redan stora problem att föra en aktiv förvaltning utan att påverka börskurserna; en fond får ju inte äga mer än fem procent av aktierna i ett enskilt bolag. Eftersom det tar tid att genomföra portföljförändringar hör Robur också till dem som stretar emot en snabbare och mer öppen informationsgivning med motiveringen att det inte skulle vara för andelsägarnas bästa.
Storleksproblemet blir inte mindre av att den nya banken blir ännu större, givet att fondbolagens verksamhet och målsättning fogas samman så småningom. Om och när affären godkänns kommer flera fonder att få stryka på foten, och det nya fondbolaget måste förändras för att uppfylla gällande lagkrav. Idag har SEB och Robur sammanlagt 40 fonder med i PPM-systemet. Hittills har en övre gräns på 25 fonder per fondbolag. Vid en fusion måste en kraftig utrensning ske, alternativt att PPM ger dispens för ett större antal fonder.
Men det är alldeles för tidigt att sia om framtiden, och tills vidare är fondbolagscheferna försedda med munkavle när det gäller synen på bolagens gemensamma framtid.
“Vi gör inga förändringar innan myndighetsbesluten är klara. Inget samarbete kan börja innan dess, utan allt blir som vanligt”, säger Boo Ehlin. Han påpekar dock att redan planerade förändringar kommer att bli av. Exempelvis kommer SEB att öppna upp sitt distributionsnät för 10-15 externa förvaltare under våren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.