Utlänningar flyr Stockholmsbörsen
Det utländska ägandet har ökat under flera år i rad på Stockholmsbörsen. Från en andel på 8,3 procent 1991 steg andelen av börtsvärdet till 39,2 procent vid årskiftet 2000/2001, enligt siffror från SIS Ägarservice. Ännu högre, 42,7 procent, var nivån i mitten av år 2000 då börsyran rasade som värst. Redan då började trenden vända, men utlandsägandet steg ändå under 2000 som helhet.
I år blir det annorlunda, för första gången sedan 1997 kommer en mindre andel av börsen vara ägda av utländska företag och institutioner än för ett år sedan.
Precis som i uppgången är det Ericsson som svarar för en stor del av förändringen. Vid årskiftet fanns 55,1 procent av telekomjättens aktier i utländska händer, enligt SIS Ägarservice. Enligt den senaste ägarlistan från förra veckan är den siffran nere på 48,1 procent, en minskning med hela 7 procentenheter.
Redan i början av året började utlänningarna sälja av Ericsson, och det accelerades efter vinstvarningen i mars. Vid halvårskiftet i år hade ägandet halkat under 50 procent.
En annan aktie som drabbats av massiva utförsäljningar i år är Skandia. I början av året ägdes sparjätten till drygt 56 procent av utländska intressen, det har rasat till bara 42 procent.
En annan förlorare är operatören Song Networks, tidigare Tele1 Europe. I början av året var utlandsägandet 82 procent, idag är det knappt 64 procent. Även telekombolaget Allgon är drabbat, i år har utlandsägandet minskat med 11 procentenheter.
Trenden är tydlig i alla de stora börsbolagen. Aktierna som ratats mest är de som var placerarnas älsklingar under uppgången. Låskoncernen Assa Abloy har fått se sitt utländska ägande falla från 62 procent vid årskiftet till 55 procent idag. En orsak är dock att den finska storägaren Wärtsilä lättat på sitt innehav.
Electrolux, SKF och Telia är andra tungviktare som utlänningarna tappat intresset för.
Men det finns undantag. Ett är njurbolaget Gambro som fortsätter att utöva lockelse på det utländska kapitalet, trots en ganska medioker kursutveckling. I år har ägandet ökat med fem procentenheter till 30 procent. På två år har därmed det utländska ägandet fördubblats, vid årskiftet 1999/2000 var bara 15 procent av aktierna utlandsägda. Ett annat är Wallenbergs maktbolag Investor där framförallt schweizaren Martin Ebners framfart gett avtryck i ägarstatistiken. Tobaksbolaget Swedich Match kan snart stryka sitt prefix. Hela 67,9 procent av ägandet ligger utanför Sverige, en ökning med mer än 15 procentenheter på ett år. Assidomän har också lockat aktieköparna, där har utlandsägandet ökat från 23,5 till 30 procent. En bubblare är Antonia Ax:son Johnsons matimperium Axfood. Vid årskiftet hade bara 3,3 procent av aktiestocken letat sig utomlands, det har nu stigit till 7 procent. Icon Medialab har fått in flera hemliga ägare under året, vilket bidragit till att höja utlandssiffran från 60 till 73 procent.
I takt med att kurserna vänt upp har dock det utländska intresset vaknat något, i Ericsson har tillexempel utlänningarna ökat med 0,2 procent enligt den senaste listan från SIS.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.