Utlandsägandet minskar på Stockholmsbörsen
Utlänningarnas intresse för Stockholmsbörsen ökade explosionsartat under 1990-talet. 1991 var utlänningarnas ägarandel under 10 procent. Förra året hade andelen vuxit till över 40 procent och Stockholmsbörsen var Europas svar på Nasdaq med ett stort antal heta telekom-, IT- och tillväxtaktier.
Sedan dess har utlandets sug efter svenska aktier mattats och de tidigare heta pappren ute. Istället efterfrågar investerarna stabila och lönsamma bolag. Det medicintekniska bolaget Getinge Industrier och tobaksbolaget Swedish Match är två aktier som passar in på det köpkriteriet. Båda bolagen har under våren imponerat med starka resultat trots konjunkturavmattningen och vunnit utlänningarnas förtroende. Getinges utlandsandel har t ex dubblerats från 15 till 30 procent av kapitalet. Swedish Match tillhör de allra mest populära bolagen bland utländska institutioner. Totalt äger utlänningarna 64 procent av bolagets kapital. Det senaste halvåret har de ökat sin ägarandel med 12 procentenheter.
Högt uppe på utlänningarnas shoppinglista har även investmentbolagen Investor och Industrivärden letat sig. Ökningarna svarar mot köpen den schweiziske finansmannen Martin Ebner gjort under våren. Även i Gustaf Douglas ägarbolag Latour har utlandsandelen ökat under perioden. Stenbecksägda Tele 2 har upptäckts av utlänningarna och deras andel har ökat med 10 procentenheter till en fjärdedel av kapitalet. Sämre har Telia lyckats med att blidka de utländska investerarna. Ägarandelen står och stampar på 4-5 procent av det totala kapitalet och en sjättedel av aktierna som inte ägs av staten.
Katalogföretaget Eniro är den aktie utlänningarna har sålt hårdast. Telia-avknoppningen var under våren föremål för uppköp av italienska Seat Pagine Gialle. Telia nobbade i månadsskiftet maj/juni slutligen budet och kursen föll. Sedan årsskiftet har det utländska ägandet minskat från 39 till 22 procent av kapitalet.
Tillväxtaktier såsom Skandia, Assa Abloy, Europolitan, WM-data och OM har också funnits högt upp på utlänningarnas säljlistor. Alla bolagen har i de senaste rapporterna visat upp en mer osäker tillväxt och lönsamhet.
Detsamma gäller Stockholmsbörsens flaggskepp Ericsson. Kursen har pressats hårt av utländska utförsäljningar. Telekomkrisen har gjort aktien allt mindre intressant och flera stora investmentbanker med stort inflytande på utländska institutioner har rekommenderat sina kunder att sälja Ericsson. Morgan Stanley har t ex successivt reviderat ned riktkursen som för närvarande är 35 kronor. Det ger en fallhöjd på 25 procent jämfört med kursen på onsdagen. Ericsson ägdes vid årsskiftet till en övervägande del av utlänningar. Efter de massiva försäljningarna har utlandsandelen återigen fallit under 50 procentstrecket och Ericsson ägs till huvuddelen av svenska placerare och institutioner. Av de 40 största bolagen hade utlänningarna i nio stycken en majoritet av kapitalet. Det är ett förhållande som inte har förändrats sedan årsskiftet.
Enligt ägarstatistiken har utlänningarna även avkunnat sin dom vem som tjänar mest på fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken. De senaste sex månaderna har de ökat sin andel i SEB med 6 procentenheter samtidigt som de sålt aktier i Föreningssparbanken och minskat sitt ägande med 3 procentenheter. Fördel SEB alltså om man får tro utlandet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.