Utbrytarna
När delägare hoppar av en advokatbyrå för att starta konkurrerande verksamhet, drabbar det de kvarvarande delägarna. Byråns rykte skadas samtidigt som klienterna ofta försvinner med avhopparen.
Advokater saknar de karantänsbestämmelser som är vanliga för anställda i andra typer av konsultföretag. Där skrivs ofta avtal om att avhoppare inte får starta konkurrerande verksamhet inom en viss tid efter ett avhopp. Advokaternas klientrelation är däremot personlig, varför det strider mot yrkesreglerna att upprätta sådana avtal.
Står för kostnader
I stället skrivs delägaravtal där delägarna får stå för sin del av de gemensamma kostnaderna även en tid efter eventuellt avhopp.
Advokatbyråer verkar dock ha många liv och Lagerlöf & Leman är en stor, gammal byrå som har överlevt många avhopp. Firman kan nästan ses som en plantskola för nya byråer. Några av de mer kända exemplen på nya byråer med ursprung i Lagerlöf & Leman på senare i år är Gernandt & Danielsson respektive Danowsky & Partners (bildade 1992 respektive 1993) samt Hammarskiöld & Co (1997).
Det liknade till exempel ett myteri när Peder Hammarskiöld, tungt namn inom bank och finans, tillsammans med fyra delägarkolleger och tio biträdande jurister lämnade firman och flyttade till en av de anrika byggnaderna i Gamla stan, långt från Stockholms advokatmecka kring Stureplan.
– Det var sättet att arbeta som fick oss att ta steget, säger Jacob Melander, en av grundarna av Hammarskiöld & Co som var med när det begav sig.
– Vi trodde inte på affärsidén (inom L&L) då och gör det inte nu heller. Samarbetet med »Alliancen« och den globala strategin gav inte de positiva effekter som avsetts. När sammanslagningen och det exklusiva samarbetet med Linklaters kom på tal gav vi oss av, säger Jacob Melander.
Han pekar särskilt på problemet med ett exklusivt samarbete med utvalda utländska kolleger. Systemet bakbinder advokaterna genom att de alltid måste rekommendera en allierad. Rekommendationen sker då för byråns bästa, inte alltid för klientens.
Omöjligt rekommendera
Särskilt för en stor internationell byrå blir det omöjligt att rekommendera en konkurrentbyrås experter, även om det sker på en mindre marknad.
– Det går inte att arbeta så om man vill upprätthålla högsta möjliga kvalitet, säger Jacob Melander, som idag värdesätter att kontrollen och självbestämmandet finns kvar inom byrån även om antalet jurister nu har vuxit till 35.
Samtidigt finns fördelar med att vara en något mindre spelare.
– Eftersom vi är en mindre byrå hamnar vi mindre ofta i jävsituationer där vi måste tacka nej till uppdrag. På en större byrå har man ofta företrätt den ena eller andra sidan (vid tidigare tillfällen), säger Jacob Melander.
Farligt växa snabbt
Nackdelen är att byrån inte mäktar med mer än ett par stora uppdrag åt gången.
Gernandt & Danielsson har lyckats skaffa sig ett gott internationellt anseende och har vuxit till 47 jurister, med förvärv, finansiering och tvister som specialitet.
Johan Gernandt, en av grundarna, förklarar framgången så här:
– Vi kände varann sedan länge, vi kom från samma miljö, vi hade internationell erfarenhet och vi hade med oss bra uppdrag. Vi har också en god relation med vår gamla byrå, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.