Usel framtidstro
Många prognosmakare verkar vara överoptimistiska när det gäller de svenska investeringarna under det närmaste året. De flesta räknar med att de ska öka något, trots ett relativt kärvt konjunkturläge.
Det är lätt att hitta omständigheter som talar emot en sådan utveckling. En är att industrin håller tillbaka investeringar när det är oroligt i omvärlden. En annan är att försäljningen av nybyggda bostadsrätter går betydligt trögare än väntat samtidigt som vakansgraden i det kommersiella fastighetsbeståndet ökar i snabb takt.
Det finns också positiva faktorer. Den offentliga sektorn planerar att öka sina investeringar, och byggandet av de svenska 3G-näten fortgår, om än inte enligt plan. Dessutom fortsätter energisektorn att öka sina investeringsvolymer.
Men plusfaktorerna väger tyvärr lätt i sammanhanget. En totalkalkyl pekar på ett stort minus i år. Det vill till att det blir ett snabbt slut på Irakkonflikten, och att det i sin tur leder till en markant vändning uppåt för världsekonomin.
Dessutom bör riksbanken sänka räntan och regeringen göra allt för att underlätta byggprocessen. Annars ser det riktigt illa ut för investeringarna.
Byggföretagen har börjat dra öronen åt sig när det gäller bostadsbyggandet. Försäljningen av nybyggda bostadsrätter, framför allt i Stockholmsregionen har inte nått förväntningarna och administrationen av nya bostadsprojekt fortsätter att gå tungt.
Dessutom har byggföretagen skjutit upp planerna på studentbostäder och mindre hyresrätter i väntan på klargöranden om hur stödet till denna typ av bostäder egentligen ska se ut i framtiden.
Ett annat orosmoment är de kommersiella fastigheterna, som kontors- och affärsfastigheter. Vakansgraden i det tillgängliga beståndet har stigit snabbt, vilket har ökat försiktigheten bland byggherrarna.
Bland annat märks det i att ett antal större hotellprojekt har lagts på is i väntan på bättre tider.
Och om inte marknaden vänder kommer även andra projekt att stoppas i malpåse. Alternativet är att göra som de som bygger Kista Science Tower, att förlänga byggprocessen i brist på hyresgäster.
Enligt Statistiska centralbyråns investeringsenkät ska industrin i år investera i ungefär samma omfattning som i fjol. Liknande besked gav industriföretagen för investeringarna under 2002, men utfallet blev en minskning med hela 7,8 procent.
Det här visar hur känsliga företagen är för yttre störningar och hur snabbt de faktiskt kan dra tillbaka tänkta satsningar. Och marknadsförutsättningarna ser på det stora hela klart sämre ut i dag än vid motsvarande tidpunkt i fjol.
Att 3G-utbyggnaden rullar vidare och att den offentliga sektorn flaggar för ökade satsningar kommer knappast att lyfta investeringstillväxten över nollstrecket.
En optimistisk prognos för investeringsvolymen i år är därför att den faller med mellan tre och fem procent. Ska det inte bli ännu sämre krävs det stimulansåtgärder, som exempelvis nya regler för bostadsbyggande och hyressättning eller att riksbanken snabbt sänker räntan.
Uteblir dessa åtgärder kan investeringarna i värsta fall gå ned med tvåsiffriga tal. Senast vi hade en sådan utveckling var under krisåren i början på 1990-talet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.