USAs ekonomi har börjat hacka igen

Efter en rekordstark återhämtning i det första kvartalet tycks nu den amerikanska ekonomin ha börjat hacka igen. De senaste veckornas statistikskörd har höjt frågetecken om både produktionen och konsumtionen i landet. Risken finns nu att den så efterlängtade vändningen för världsekonomin försenas.

De senaste veckornas statistik över den amerikanska ekonomin har visat på en oroväckande svag utveckling. Industriproduktionen i maj visade sig vara lägre än väntat och stannade vid en ökning på bara 0,2 procent.

Ännu mer oroande är statistiken kring de amerikanska konsumenterna. Dels föll detaljhandelns försäljning i maj mer än väntat och dels visade det så kallade Michigan-index för juni en betydligt lägre framtidstro hos konsumenterna än väntat.

”Den amerikanska ekonomin går lite sidledes nu. Det finns vissa som talar om risken för en double-dip, vad man nu lägger in i den definitionen. Vi menar att det inte behöver bli så allvarligt, men det finns en risk för att vi går in i en lite trög och sur period ett tag”, säger Olle Djerf, chefekonom på Nordea.

Både i USA och Sverige har börserna reagerat negativt på den allt svagare statistiken. Exportbolag som Atlas Copco, Sandvik och Volvo har fått se sina aktier falla på oro om den ekonomiska utvecklingen i USA. På New Yorkbörsen har bland annat detaljhandelsföretagen drabbats av konsumenternas svalare shoppingvilja.

Den privata konsumtionen utgör cirka två tredjedelar av den amerikanska ekonomin och om någon vändning överhuvudtaget ska komma får inte konsumenterna ge upp på mållinjen. Handelsbankens chefekonom Jan Häggström är dock inte särskilt oroad över situationen.

”Detaljhandelsförsäljningen i maj var visserligen ganska svag, men preliminära indikationer för juni visar återigen på en starkare utveckling. Vädret var ovanligt kallt i maj vilket ger en svag försäljning, så jag tycker inte att man ska bry sig så väldigt mycket om konsumtionssiffrorna för maj”, säger han.

Med god hjälp av en kraftig lageruppbyggnad i den amerikanska industrin kunde landet visa upp en rekordstark tillväxt på 5,6 procent för det första kvartalet i år. För några veckor sedan visade en enkät bland drygt 50 ekonomer i USA att förväntningarna inför det andra kvartalet var en BNP-tillväxt på knappt 3 procent.

”Jag tror att vi får ett ganska bra andra kvartal i USA, inte lika starkt som det första men ändå en bra siffra. Det skulle i så fall visa på en väldigt stark produktivitetsökning vilket innebär att det går mycket bättre för företagen på kostnadssidan”, säger Jan Häggström.

Ökad produktivitet och lönsamhet leder i sin tur till ökade vinster. Det kan förutom en vändning för börserna också innebära den utlösande faktorn för ökade investeringar inom industrin, menar Jan Häggström. Konsumenterna har hittills på egen hand hållit ekonomin under armarna, men om en uthållig förbättring av konjunkturen ska ske måste också industrins investeringar öka igen.

Med en mycket svag ekonomi i Japan och fortsatt trögt i Europa är det till USA förhoppningarna ställs om en återhämtning för världsekonomin. Om de senaste veckornas statistik håller i sig så finns dock risken att vändningen dröjer ytterligare en tid.

”Vi räknar med en ganska medioker utveckling i USA under ett eller två kvartal. I våra prognoser har vi räknat med att det ska dra igång igen i slutet av året, då bör vi kunna få bekräftat en förbättring av konjunkturen. Om det blir så har det ändå varit en ganska mild doppning av konjunkturen”, säger Olle Djerf.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.