USA-statistik sänkte börsen

Stockholmsbörsen visade sitt lynniga ansikte på fredagen. De klara mönstren lyste med sin frånvaro och SAX-index backade med 0,7 procent sedan amerikanska makrosiffror visat på ökad arbetslöshet.

I brist på bolagssiffror och ett fortsatt osäkert ekonomisk läge så stirras det en hel del på de inströmmande makrosiffrorna. Efter positiva siffror både för konsumtionen och från inköpscheferna tidigare i veckan blev placerarna varse om att hjulen inte snurrar lika fort i den amerikanska ekonomin som förr.

De viktiga amerikanska arbetslöshetssiffrorna visade på att allt fler amerikaner går utan arbete. Novembersiffran blev 5,7 procent vilket är den högsta sedan augusti 1995 och var något högre än förväntningarna. Placerarna handlade ned de amerikanska börserna och Stockholmsbörsen följde efter.

Några frågetecken kan ändå skjutas in då arbetslösheten normalt släpar efter BNP-utvecklingen och att ökningen också har givit den amerikanska centralbanken ett gott skäl till att nästa vecka sänka styrräntan för elfte gången i år.

De skenande telekomaktierna höll sig lugna på fredagen. Ericsson backade 2 procent till 64 kronor. Nokia höll emot något bättre och föll 1 procent. Teleoperatörerna, som har släpat efter i uppgången, backade. Telia förlorade 3 procent av sitt värde och handlades till 47,20 kronor. Europolitan klarade sig undan med ett lindrigare fall. Aktien backade 1 procent till 71 kronor. Bolagets VD Jon Risfelt flirtade i Ekonomi24-intervju med Telenor eller någon annan operatör om ett samarbete på den nordiska teleoperatörsmarknaden.

Låsjätten Assa Abloy hörde till dagens vinnare. Uppgången på 7 procent var en reaktion på att en stor post under torsdagen låg ute till försäljning och pressade ned aktien. Det uppger en mäklarchef till nyhetsbyrån Direkt. Aktien kostade 160 kronor. I övrigt hade verkstadsbolagen en splittrad utveckling. Volvo lyfte och kunde köpas för 174,50 kronor, 2 procent upp. Steg gjorde även SKF. ABB backade med 3 procent till 118 kronor.

Bra drag var det i Tietoenator som steg med 2 procent till 289,50 kronor. C Tech och IT-säkerhetsföretaget Nexus hörde också till vinnarna. Ett annat säkerhetsföretag som klättrade var Precise Biometrics. Bolagets VD Christer Bergman sade till Ekonomi24 att han rimligen tycker bolaget bör kunna omsätta 100 Mkr 2003. Nyligen kammade bolaget hem två prestigeorder. Aktien spann iväg med 8 procent till 118 kronor.

Trio, som lagt ett bud på konkurrenten Netwise och även fått bolagets styrelse med på noterna, presenterade på fredagen en tilläggsorder som gäller Telias interna telefoni. I affären ingår förutom licensintäkterna om 9 Mkr även service och användarutbildning. Placerarna höjde aktien med 5 procent.

En riktig sur fredag var det för Icon Medialab sedan bolagets räddningsförsök att sälja förlustavdrag fått underkänt av regeringen. Bolaget siktar på att presentera en ny finansieringslösning före årsskiftet. De sannolikt akuta finansieringsproblemen tryckte ned aktien med 13 procent. Aktien kunde köpas för 3,45 kronor.

Även Eniros köp av portalen Scandinavia Online påverkas av regeringens förslag. De beräknade positiva skatteeffekterna minskar med 100 Mkr till 60 Mkr under 2002. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Aktien steg ändå med 1 procent till 79,50 kronor.

Kursraketerna hittades som vanligt på O-listan. Transcom var upp 26 procent, Biora 9 procent upp och Frontec som stigit ett par dagar i rad var 10 procent upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.