USA måste fortsätta shoppa

Hoten mot den amerikanska drömekonomin finns fortfarande under ytan. Den största risken är att nye fed-chefen Ben Bernanke spräcker bostadsbubblan och att de amerikanska hushållen slutar shoppa.

Avkastningskurvan i USA (mätt som skillnaden mellan tioåriga statsobligationer och Federal Reserves styrränta) har historiskt setts som en bra konjunkturindikator. I dagsläget är skillnaden mellan lång respektive kort ränta i stort sett obefintlig, något som skulle indikera att en ordentlig konjunkturnedgång är på väg i USA. Frågan är dock vad som skulle utlösa en sådan nedgång.

Den största risken för en krasch kommer utan tvekan från ett förändrat beteende hos hushållen som står för 70 procent av BNP: att folk slutar handla. Med de senaste årens erfarenheter i ryggen är det svårt att se vad som skulle kunna bryta sparande- och konsumtionsmönster på kort sikt.

Hushållen har emellertid börjat bli lite mer pessimistiska igen på sistone och olika snabba indikatorer som mäter humöret hos amerikanerna har vänt nedåt. Men det räcker inte för att spå en regelrätt recession utan följer snarare det mönster som den amerikanska centralbanken har förutspått och önskat när den genomfört sina räntehöjningar.

Men en potentiell risk är att fed-chefen Ben Bernanke sjabblar på jobbet. Att den amerikanska centralbanken går för långt med sina räntehöjningar. Arbetslösheten har numera sjunkit till 4,7 procent och utbudet av arbetskraft har varit ovanligt stelt i den här konjunkturuppgången. Om Fed känner sig tvingade att strama åt ytterligare kan det få betydande effekter på bostadsmarknaden.

Enligt investmentbanken Goldman Sachs är bostadsmarknaden övervärderad med 15 procent. Och om bostadspriserna skulle börja sjunka försvinner mycket av det konsumtionsutrymme som hushållen haft under senare år. Minskar konsumtionen så minskar sysselsättningen och USA kan därmed snabbt vara inne i en negativ spiral. En annan potentiell risk som skulle kunna förändra sparbeteendet är pensionerna.

Bilkoncernen GM står i dag som en symbol för ett underfinansierat privat pensionssystem där de stora åtagandena som företaget har för framtida pensioner och sjukvårdskostnader inte på långa vägar ��r finansierat. Enligt Handelsbankens analys skulle företaget redan i dag kunna ansöka om konkurs och göra en företagsrekonstruktion. Det mest sannolika är att en sådan uppgörelse avsevärt skulle reducera GM:s pensionsåtaganden. Något som skulle kunna utlösa en osäkerhet bland amerikaner hushåll om framtida pensioner och dramatiskt öka sparandet.

En tredje potentiell risk är om dollarn börjar sjunka mot asiatiska valutor. De placerare som använt billiga yen-lån för att få högre “riskfri” ränteavkastning i USA skulle då snabbt behöva ta sig ur sina valutapositioner och sälja av amerikanska tillgångar. Det skulle betyda en kraftig höjning av de långa räntorna med stora effekter på bostadsmarknad, privat konsumtion och investeringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.