USA i topp i tillväxtligan

USA må ha en oförutsägbar politisk ledning, men ekonomin står stark. I synnerhet jämfört med landets bräckliga omvärld.
USA i topp i tillväxtligan - donald-trump-affarsvarlden-700_binary_6948857.jpg

För den som bättre tar till sig siffror än ord, ser USA och dess ekonomi ut att må hyfsat bra. Åtminstone om man jämför med omvärlden. Med en årlig tillväxt på 3 procent ligger man i topp bland världens mogna ekonomier.

Stabiliteten i ekonomin syns framför allt i antalet nya jobb, som ökat stadigt sedan botten på finanskrisen 2009. Den sittande presidenten Donald Trump tar gärna åt sig äran för denna utveckling, men det är till stor del en förlängning av den trend man såg under företrädaren Barrak Obamas tid vid rodret. Arbetslösheten i USA är nu nere runt 4-procentsstrecket. Det är en nivå som den inte har varit på sedan Bill Clintons glansdagar på 1990-talet.

Många hävdar att de amerikanska arbetslöshetssiffrorna innehåller mycket luft, eftersom de bara inkluderar de människor som aktivt söker jobb. Men även sysselsättningsgraden, som mäter andelen vuxna som har jobb, har lyfts påtagligt sedan krisåren. Den har klättrat upp mot 61 procent, vilket kan jämföras med 58 procent efter finanskrisen. Det är dock en bit kvar till toppnoteringarna på nästan 65 procent som nåddes under slutet av 1990-talet. (Sverige ligger och svajar runt 70-procentsstrecket.).

Det ifrågasatta sambandet mellan arbetslöshet och inflation, den så kallade Phillipskurvan, ser också ut att finnas kvar. Den amerikanska arbetslösheten är nu så låg att den har börjat driva upp lönerna – det senaste året är de upp 3,4 procent, efter att i nästan tio års tid ha rört sig i stort sett sidledes.

Högre löneökningstakt har gjort att inflationen i USA har lyfts upp över 2 procent, vilket är ett av målen för den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed). Dessutom strävar Fed efter full sysselsättning. Ökande inflation och sjunkande arbetslöshet har varit viktiga faktorer för att Fed, till skillnad från andra centralbanker i mogna ekonomier, har kunnat normalisera sina räntor och inte minst lätta på sin genom obligationsköp uppsvullna balansräkning.

Att USA har lyckats bättre än andra kan till viss del tillskrivas president Trump och hans stora skattesänkningar.

Dessa stimulanser är oortodoxa för republikaner. Under Barrak Obamas tid var de närmast extrema budgethökar, och den dåvarande talmannen Paul Ryan emotsatte sig i stort sett alla underskott i statsbudgeten.

Läs mer här eller i det senaste numret av Affärsvälden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold