Aktieråd
USA-hausse på övertid?
Privatinvesterare i USA säger sig i dag ha nära lika stor aktieandel i portföljerna som vid rekordnoteringen från januari år 2000, runt it-bubblans absoluta topp.
I följande tweet illustrerar den systeminriktade amerikanske fondförvaltaren Meb Faber denna poäng genom en graf över svaren från den amerikanska aktiespararföreningen AAII:s återkommande investerarenkät.
Riskviljan i USA är dock inte begränsad till hur privatinvesterare säger sig agera – den går igen minst lika tydligt i de aktievärderingar som är resultatet av hur investerare, amatörer som proffs, faktiskt agerat på New York-börserna.
Sajten Multpl:s så kallade Shiller p/e-tal, ett värderingsmått för cykliskt utjämnade och inflationsjusterade nettovinster, ligger nu på över 33 gånger för det breda amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Det är den näst högsta toppnoteringen sedan början av statistikens estimat i slutet av 1800-talet. Den enda högre toppen är de dryga 44 som samma index toppade på i december 1999.
En viktig drivande kraft bakom de stadigt stigande USA-börserna är tekniksektorn. Här stod endast fem teknikjättar – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Googles ägarbolag) och Facebook – för nära en fjärdedel av 2017 års S&P 500 uppgång, enligt Bloomberg.
Vidare pekar Bloomberg på hur momentum-faktorn, det vill säga aktier med stigande pristrend, gick bättre än USA-börsen, medan värde-faktorn, aktier med lägre värderingar, gått sämre.
I takt med att USA-uppgångarna fortsatt har den värdeinvesteringsinriktade analysfirman GMO gång på gång påtalat att den förväntade framåtblickande reala avkastningen från amerikanska aktier blir mer och mer negativ på sju års sikt.
Därtill har tyska analysfirman Starcapital målat upp USA som en av världens absolut dyraste aktiemarknader på senare tid, tillsammans med bland annat Danmark. Stockholmsbörsen är åtminstone halvdyr ur samma globala perspektiv. Den som vill handla aktier billigt bör snarare kika på Ryssland, Kina och Sydkorea bland större länders börser.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.