USA fortsätter plåga Volvo

Volvos rapport blev den besvikelse som man kunde befara. Resultatet var ovanligt svårt att förutse efter raset i Nordamerika tidigare i år och Volvo räknar inte med en förbättring av marknaden där förrän någon gång nästa år.

Den nordamerikanska lastbilsmarknadens nedgång fortsätter att plåga Volvos resultat. Situationen har förvärrats under det tredje kvartalet och Volvos leveranser halverades jämfört med förra året, orderingången under det tredje kvartalet låg också 48 procent under förra årets nivå.

”Vi har märkt en konjunkturmässig nedgång i Nordamerika som har drabbat alla våra affärsområden. Effekten av högre bensinpriser och räntor har märkts i hela gruppen. Värst drabbat är dock Lastvagnar och nedgången i den nordamerikanska marknaden var kraftigare under det tredje kvartalet än vi sett under de tidigare kvartalen. Det kommer att ta ytterligare några kvartal innan de stora lagren i Nordamerika är borta”, sade Volvos koncernchef Leif Johansson vid dagens telefonkonferens.

I Västeuropa råder däremot högtryck på lastbilsmarknaden och där har Volvo i stället problem att klara sina leveranser. Det har lett till att marknadsandelen minskat något till strax under 15 procent. Positivt är dock att Volvo lyckats få igenom prishöjningar på sina produkter i Västeuropa.

”I Europa är situationen den rakt motsatta jämfört med Nordamerika, där går våra anläggningar för fullt. Vi har lyckats höja priserna på våra lastbilar med cirka 2 procent på de flesta marknader i Europa. Nästa år räknar vi dock med att totalmarknaden i Västeuropa kan komma att minska något”, sade Tryggve Sthen, chef för Volvo LV.

Det åtgärdsprogram som Volvo startade inom Lastvagnar i samband med halvårsrapporten börjar nu få effekt. Den totala effekten av åtgärderna väntas bli en miljard kronor i sparade kostnader. Volvo betraktar Lastvagnars resultat för det tredje kvartalet som ett tecken på att utvecklingen är på rätt väg och räknar med att den trenden kommer att fortsätta även under det fjärde kvartalet.

Oroande för Volvos del är också att anläggningsmaskinerna i VCE har stött på problem i Nordamerika. Totalmarknaden inom Nafta-området har under det tredje kvartalet minskat med 10 procent, enligt Volvos beräkningar. Även i Europa har VCE problem med en hård konkurrens. Den omedelbara effekten av det tuffare marknadsläget är att VCE:s marginaler försämrats kraftigt. Orderboken har också minskat från det andra kvartalet.

”Orsaken till problemen i Europa är att marknaden börjar plana ut samtidigt som inflödet av produkter är fortsatt stort främst från Nordamerika”, sade Tony Helsham, chef för Volvo CE.

Volvo räknar med att de amerikanska konkurrensmyndigheterna är klara med sin granskning av den föreslagna fusionen mellan Volvo och Mack före utgången av året. Därefter står bolagen beredda att snabbt få den nya organisationen på plats. Beträffande Volvos innehav i Scania sade Leif Johansson att bolaget inte räknar med att behöva göra någon förlust på aktierna.

”Vi räknar med att den treårsperiod som vi fått på oss av EU räcker till för att försäkra oss om att vi får bra betalt för våra Scania-aktier. Vår bedömning är att det i dag är strategiskt viktigare att hålla ihop ägandet än att dela upp det i mindre poster”, sade han.

Förväntningarna på Volvos resultat var lågt ställda och aktien reagerade endast marginellt på de svaga siffrorna. Strax efter klockan 12 hade Volvo B backat 50 öre till 144 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.