USA förloraren i handelskriget
Med inträdet i WTO tog Kina ett avgörande steg in i världsekonomin. Sedan dess har västvärlden inte hämtat sig. Men medan Kina säljer till väst, så köper landet alltmer från andra regioner i världen. Här har landet underskott i varuhandeln.
Vid årsskiftet släpptes restriktionerna på textilimport till USA och EU. Följden blev att textilimporten från Kina exploderade, och snart började ropen på ett återinförande av restriktioner att höras. Nu tycks det åter bli någon form av handelsbegränsningar, även om de mer får formen av frivilliga åtgärder från kinesiskt håll.
Men det är en uppenbar fara att det kommer att bli alltmer rop på protektionistiska åtgärder i takt med att Kina når exportframgångar på allt fler områden. Dessutom ökar successivt trycket på Kina att revalvera sin valuta.
Mycket talar för att det kommer att bli allt vanligare med handelskonflikter mellan västvärlden och Kina. Det är inte alls säkert att Kina kommer att vara lika medgörligt i framtiden.
Vad väst dock inte uppmärksammat i någon högre utsträckning är att den kinesiska intressesfären sträcker sig långt bortom väst. Av tradition har kineserna goda kontakter i Afrika och får till exempel ofta stöd därifrån i FN. Med sina massiva kostnadsfördelar kan Kina också konkurrera kraftfullt i regioner där det finns betydande betalningsrestriktioner.
Samtidigt är de afrikanska länderna lockande också för kineserna, eftersom kontinenten är rik på råvaror och andra naturtillgångar som det finns ett stort behov av i Kina.
För att försäkra sig om råvarutillgångar ökar också kinesernas intressen i Sydamerika. Bara under de senaste veckorna har ett antal affärer där kineserna köper upp råvaruföretag uppmärksammats.
Bland annat har kinesiska Minmetal och chilenska staten bildat ett samriskbolag för att förse det kinesiska bolaget med koppar. Och det känns lite som det perfekta äktenskapet att gifta ihop Kinas hunger efter råvaror och mat med Sydamerikas förhållandevis goda råvarutillgångar och förutsättningar för att producera mat. Följden av en upptrappad handelskonflikt med väst lär accelerera den kinesiska framfarten i andra regioner. USA och Västeuropa riskerar att bli rejält frånseglade av kinesisk konkurrens, både när det gäller ekonomiskt och politiskt inflytande. Ska man peka ut en stor förlorare i ett möjligt handelskrig med Kina så måste det bli USA.
Inte bara för att handeln i sig är så stor och man gjort sig beroende av billiga kinesiska varor, utan också för att man under senare år har byggt upp ett allt större behov av kinesiskt kapital för att täcka underskott i handel och budget. Många amerikanska företag har också satsat betydande summor i Kina under senare år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.