USA
USA-ekonomen inför räntebeskedet: ”Det är en frustration för Fed”
På onsdagskvällen svensk tid lämnar amerikanska centralbanken Federal Reserve årets sista räntebesked. Marknaden har prisat in en sänkning på 25 punkter, vilket skulle lämna räntan i ett intervall på 4,25%-4,50%. SEB:s USA-ekonom, Elisabeth Kopelman, menar att förväntningarna på räntebanan har sänkts under hösten.
”Utsikterna är annorlunda än vad de var i september när de drog igång sina räntesänkningar”, säger Kopelman till Afv.
Den amerikanska ekonomin har visat sig mer motståndskraftig än väntat, men arbetsmarknaden utgör fortfarande ett orosmoln. Även om farhågorna om en kraftig försämring inte har förverkligats, beskriver Kopelman utvecklingen som ”volatil”.
”Det var ganska volatilt upp och ner. Men den oro som fanns då (i september reds.anm) har ändå inte bekräftats.”
Under 2025 förväntar sig SEB att Fed sänker med 100 punkter.
Inflationsnedgången som kom av sig
Förutom arbetsmarknaden är inflationen en avgörande faktor för Feds strategi framöver. Efter en period av sjunkande inflation har nedgången nu tappat fart. November månads KPI landade på 2,7% jämfört med samma månad året innan – en utveckling som Kopelman beskriver som en “frustration för Fed”.
”Allt det här talar för att man kommer att göra en uppjustering av sin räntebana, innan man kan bilda sig en tydligare bild om var ekonomin egentligen är på väg.”
Trump vs Fed?
Men även den stundande installationen av USA:s nygamla president, Donald Trump, blir en spelpjäs att hålla ögonen på. Han har tidigare basunerat ut löften om rekordhöga tullar och massdeportation. Kopelman menar att det, bortsett från inflation och arbetsmarknad, är en faktor att ta hänsyn till.
”Sen kommer den enorma osäkerheten kring hur den ekonomiska politiken kommer se ut efter att Trump har tillträtt i januari”.
Kopelman menar att Fed befunnit sig i skottgluggen från Donald Trump – trots att han har backat från tidigare uttalanden om att vilja byta ut Jerome Powell.
Det har pratats om att finansmannen Kevin Warsh skulle kunna efterträda Jerome Powell år 2026 om Trump får som han vill. Vad skulle det innebära för Fed?
”Det finns namn som är mer extrema än Kevin Warsh, han har ändå suttit i Fed förut. Det skulle väl vara ett lugnare utfall än om Trump försöker tillsätta någon med mer kontroversiella idéer.”
Kopelman poängterar även att Trump inte har makten att tillsätta en majoritet i Fed, och att det kommer fortsätta vara ett fristående institution.
Kan påverka arbetsmarknaden
Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanleys chefekonom Seth Carpenter har tidigare uttryckt oro för Trump-politikens påverkan på den amerikanska ekonomin.
”Vi förväntar oss att tillväxten i USA kommer att minska avsevärt fram till 2026 på grund av tullarna och vissa andra politiska åtgärder”, sade Carpenter till CNBC i november.
Kopelman ser även ett annat hot mot ekonomin – nämligen Trumps planer att genomföra ”den största deportationsinsatsen i USA:s historia”.
”Största hotet mot tillväxt och inflation är talet om massdeportationer”, säger Kopelman.
Det är ännu osäkert om Trumps planer kommer att omfatta arbetskraftsinvandring, och om dessa löften ens kommer att bli verklighet.
”Men det är ju någonting som kan potentiellt få väldigt stora effekter på ekonomin om vi kommer tillbaka till ett läge när man plötsligt har akut arbetskraftsbrist igen”, menar Kopelman.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.