USA dämpar börshumör

De amerikanska börserna dödade uppgången Stockholmsbörsen bjöd på under förmiddagen. Framför allt förnyad oro kring revisionsskandalen Worldcom fick placerarna att hålla igen och SAX-index låg kring nollstrecket.

Ericsson bjöd sina ägare på en hissnande berg- och dalbanetur under måndagen. Några nyheter om statusen på telekombolaget presenterades inte utan det var istället en av storägarna, Alecta och dess VD Lars Otterbeck, vars funderingar som satta sprutt på aktien.

Enligt Otterbeck har aktien nu börjat närma sig en gräns där det kan bli knepigt att genomföra den planerade rekordemission och att styrelse och ledning därför borde börja fundera på strukturlösningar.

Efter att ha nått 16,20 kronor som högst rekylerade aktien tillbaka under eftermiddag och kostade 14,90 kronor. Det var ändå en uppgång med 8 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Nokia avancerade med måttliga 1 procent. West LB Panmure har höjt sina prognoser för bolagets vinst per aktie 2003. På måndagen kostade aktien 134,50 kronor. Bolaget har också lagts till Morgan Stanleys europeiska modellportfölj enligt finska affärstidningen Kauppalehti.

Bidragande till den mörkare stämningen framåt kvällningen var öppningen nedåt för Nasdaq. Bolaget som släppte den senaste revisionsbomben, Worldcom, föll hejdlöst sedan Nasdaq hotat med avnotering. Nasdaqbörsen backade med 1,3 procent.

Från USA meddelades att inköpscheferna har blivit något mer optimistiska om framtiden. Inköpschefsindex, ISM, klättrade till 56,2 från 55,7 i juni. Det var goda nyheter för industriföretagen där ISM-index normalt är en tidig och stark indikator på vart konjunkturen är på väg. Ett värde över 50 signalerar tillväxt i ekonomin.

Experterna hade räknat med 55,8 och den positiva överraskningen var välkommen efter en serie mindre makrobesvikelser den senaste månaden.

Att vara aktieägare i teleoperatörerna var en dans på rosor. Europolitan klättrade uppåt och noterades till 38 kronor, en uppgång med 2 procent. Även Tele 2 steg och kostade 179,50 kronor, 6 procent upp. Bredbandsbolaget Utfors har tecknat ett treårsavtal med Securitas. Bra gjort tyckte placerarna och hissade upp aktien med 16 procent till 3,18 kronor.

Autoliv var i ropet sedan Northrop efter två budhöjningar kommit till skott med sitt köp av amerikanska TRW. Bolaget som bland annat är största konkurrent med Autoliv inom bilsäkerhetsprodukter planerar en försäljning alternativt en avknoppning av just bilsäkerhetsområdet.

Autoliv har tidigare sagt att de är förhindrade av konkurrensmyndigheterna att lägga bud på hela bolaget men också att de är intresserade av delar av verksamheten. Autolivaktien susade iväg med 4 procent till 232,50 kronor.

Aktiemarknadens reaktion på Outokumpos bud på stålbolaget Avesta Polarit höll sig positiv dagen igenom. Budet är på 59 kronor. Placerarna var villiga att nästan betala lika mycket och en aktie kostade 58 kronor över börsen.

Budet fick också beröm från Outokumpos huvudägare finska staten och dess handels- och industriminister. Affären satte även fart på spekulationerna om att kollegan SSAB skulle vara nästa bolag på tur att köpas upp. Aktien lyfte med 5 procent till 116 kronor.

Flera IT-bolag gladde sina ägare. Mest raketbränsle var det i Cell som for upp 22 procent till 1 krona jämt. Andra högoktaniga aktier var de telekomberoende bolagen Switchcore, upp 13 procent till 7,70 kronor, och LGP Telecom, upp 7 procent till 30 kronor.

På förlorarsidan återfanns två bolag med den gemensamma nämnaren att båda har huvudkontor på Klarabergsviadukten i Stockholm. Låsbolaget Assa Abloy dök 2 procent till 127 kronor och byggjätten Skanska noterades 2 procent lägre till 61 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.