Urban Bäckström högst rankad bland världens riksbankschefer

Riksbankschef Urban Bäckström är i dagarna aktuell i dubbel bemärkelse. I tidningen Global Finance, som nyligen lät ranka världens riksbankschefer, blev han A-graderad, vilket är det finaste, tillsammans med Alan Greenspan. Dessutom landar hans bok ”Tankar om aktiesparande” (Ekerlids förlag) på bokdiskarna.

Grattis, hur känns det att bli jämförd med Greenspan? ”Jo, det är väl roligt antar jag, men det är inte precis något jag hoppar högt av glädje inför. Under några år runt 1994/1995 var jag rankad bland de sämsta. Jag tog inte åt mig av den kritiken då och jag hetsar inte precis upp mig nu över det här beskedet. I slutänden är det svenska folket som ska avgöra resultatet av den politik jag för.”

Men du är säkert den enda riksbankschef som skrivit en bok om aktier. Tycker du inte själv att det är lite tveksamt att just du gör det? ”Nej. Jag har skrivit boken i egenskap av privatperson och mot en bakgrund av att jag har sett människor förlora pengar på aktier. Den bild som har framkommit i medierna sista tiden ger intrycket av att det som gäller är att hela tiden köpa, sälja, hålla öronen öppna efter råd och snabba klipp och att ständigt leta efter ”kursvinnare” – på lång sikt är det är ett säkert sätt att förlora pengar på. Jag tycker det långsiktiga, historiska perspektivet har försvunnit helt och det är det jag vill tillföra med boken.”

Vilka är dina tre egna bästa råd till småsparare? ”De handlar inte om vilka enskilda aktier man ska satsa på utan är gamla sanningar; sprid riskerna, var långsiktig och gå inte in och ut ur marknaden hela tiden – då är det stor risk att man bommar de verkliga uppgångarna.

Är svenska folket för riskbenäget idag? ”Jag har ingen lust att ställa diagnos på det allmänna aktieklimatet. Folks riskbenägenhet växlar över tid. Men en av de saker som fick mig att sätta mig ner och skriva boken var att vi såg tendenser till spekulationsfeber förra vintern. Jag fick en slags deja vú tillbaka till 1980-talet och tänkte att det här är farligt. Någonstans tycks det fallit bort ur folks medvetande att man kan bli väldigt fattig på aktier också.”

Vad tycker du om att man gör TV-program av aktiespekulation som t ex Börsmatchen? ”Det är ju trevligt, men jag tycker gott att man på ett mycket tydligare sätt kan tala om att det inte är så man ska se på sitt sparkapital. Att handla med aktier på så kort sikt är som att gå på Solvalla eller spela på Lotto; det kan vara roligt som en krydda i portföljen, men det är väldigt farligt om man behandlar sitt långsiktiga sparande på det viset.”

I ditt förord riktar du ett särskilt tack till Patrik Brummer på Brummer & Partners, vad har han bidragit med i boken? ”Jag vill inte gå in i detalj på exakt vad det har varit, men Patrik kan marknaden väldigt väl och han är en av många som givit mig ovärderliga synpunkter längs vägen. Utan de personerna hade nog boken aldrig blivit skriven.”

Det är kanske han som placerar dina pengar? “Jag äger varken aktier eller fonder. Det beslutet fattade jag för flera år sedan.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase