Ur krisen medturboladdning

Vinstvarning. Besparingsprogram. Det var ingen lätt start Årets CFO, Jonas Samuelson, fick på Electrolux när finanskrisen slog till.

Två veckor innan Jonas Samuelson den 1 december 2008 började som finanschef på Electrolux hade krisen drabbat företaget med full kraft. Vitvarubranschen hade visserligen varit under press under ett par år, inte minst i Nordamerika. Men i mitten av november 2008 störtdök marknaden.

– Första hälften av november var okej. Andra hälften, då blev det tvärstopp, berättar Jonas Samuelson.

Det måste ha varit otäckt. Jonas Samuelson kom från jobbet som finanschef på Munters, också det ett börsbolag med anor, men ett avsevärt mindre bolag med betydligt färre produkter och marknader. Det första mötet med aktiemarknaden blev Electrolux vinstvarning den 15 december. Samtidigt accelererades besparingsprogrammet, ytterligare 3 000 anställda skulle bort.

– Jag minns mest att jag var oerhört imponerad. Det var så väl förberett. Försäljningen halverades på många marknader, men det fanns en mental beredskap och planer i byrålådorna som Hans (Stråberg, vd, reds anm) begärt fram, säger han.

Jonas Samuelsons viktigaste uppgift blev att säkra balansräkning och kassaflöde. Låneprofilen var, som tur var, bra. Inga stora omedelbara förfall hotade. Den tid som annars skulle ha gått till hårda bankförhandlingar kunde användas till det operativa arbetet. Produktionen drogs snabbt ned. Att producera för lager var uteslutet. Jakt på kundfordringar var ett prioriterat område för finansavdelningen.

– Vi agerade med stor bestämdhet så fort vi såg minsta tecken på att kunderna inte följde betalningsvillkoren, säger han.

De jobbade också hårt på att stärka försäkringsskyddet för kundfordringarna.

Electrolux klarade sig bra även när bolagets enskilt största kund, det tyska postorderbolaget Quelle, gick i konkurs i fjol.

I och med den senaste rapporten verkar Electrolux ha lagt det värsta bakom sig. Vd Hans Stråberg räknar med att den nordamerikanska marknaden växer med 3-5 procent i år och fortsätter upp nästa år. I Europa spår han en viss återhämtning nästa år. Målet för rörelsemarginalen, 6 procent, nås i år, det är han övertygad om.

Det har sagts om Electrolux att det är ett bolag där extraordinära poster är mer regel än undantag. I den senaste kvartalsrapporten var eo-posterna marginella 150 miljoner kronor och positiva. Jonas Samuelson ser inget konstigt i att dessa poster är så frekventa.

– Det där beror på hur man kategoriserar. Men vi har gjort en oerhörd transformation av bolaget, drivet av Hans. Det har gett en underliggande styrka i resultatet. En konsekvens har ju varit att vi har fått ta en del engångssmällar.

Stora förändringar har varit nödvändiga, anser han. Bolagets huvudmarknader präglas av absolut nolltillväxt samtidigt som materialkostnaderna väntas öka, med uppskattningsvis 1 miljard i år och 1-1,5 miljarder nästa år. Till det kommer alla hungriga konkurrenter.

För att bolaget ändå ska kunna tjäna pengar har rörelsekapitalet, Electrolux enskilt största balansräkningspost, pressats ned. Rörelsekapitalbindningen har gått från 18-19 procent före krisen till 14 procent.

– Om ditt huvudfokus är att sälja allt du kan sälja, får du en svans med produkter som efterfrågas väldigt sällan. Vi vill ha ett sortiment som återspeglar kundernas efterfrågan, men som ändå är hanterbart.

Antalet varumärken har redan minskats. Electrolux strävar nu efter att i större utsträckning standardisera tillverkningen, men samtidigt fortsätta ta fram produkter som är anpassade till behoven på de 150 olika marknader som bolaget påstår att det har. Gångjärnen på en ugnslucka kan vara likadant oavsett om ugnen är 60 centimeter bred, vit och säljs i Borlänge eller om den är svart, 30 tum och säljs i en förort till Los Angeles.

Efter krisen är det nu dags för ett nytt skede, tillväxt, och det är något som Jonas Samuelson ser fram emot. Budet på den egyptiska börsnoterade vitvarutillverkaren Olympic Group är en av de mest spännande händelserna han varit med om hittills på Electrolux. Olympic omsätter runt 2,5 miljarder kronor. Tillväxten framöver ska dock inte drivas primärt av förvärv.

– Men när det är lämpligt kompletterar vi med förvärv. Vi ser förvärv som en turboladdning, säger han.

Det här med turbo är något som Jonas Samuelson behärskar bättre än många andra finanschefer. Han har tillbringat över tio år i bilindustrin, både i Sverige och i USA. 1993 började Jonas Samuelson på Saab Automobiles treasury-avdelning, direkt efter utbildningen på Handelshögskolan i Göteborg. Ganska snabbt behövde Saab nya pengar, ett känt mönster i företaget. Han var med och sydde ihop bolagets rekapitalisering och fick efter det ett erbjudande om att flytta till New York med General Motors, som då ägde hälften av Saab. Det var givetvis lockande. Jonas Samuelson blev kvar i USA, med ett kortare avbrott för att hjälpa till när Investor sålde sin hälft till GM 1999.

– Bilindustrin är en oerhört spännande och stimulerande bransch, likheterna med Electrolux är slående, säger han.

Det gäller dock inte hur det går för företagen, tillägger han snabbt. Däremot vikten av produktutveckling, konsumentkännedom, varumärke, kostnadskontroll och så vidare.

– Det är många parametrar som verkligen måste optimeras för att det ska bli bra, säger han.

Som bekant var det flera parametrar som GM inte lyckades optimera. Bolaget satt fast i långa och inflexibla avtal med facken.

– Det var ett oerhört starkt fokus på volym, i stället för på varumärke, produktutveckling och kvalitet. GM eroderade därmed varumärkena och sin position, säger Jonas Samuelson.

Det avgörande misstaget var att GM inte drog i nödbromsen i tid.

– De lät det fortsätta tills det inte fanns någon återvändo, säger han.

Det märks att bilindustrin är något som engagerar Jonas Samuelson. Han tycker om att jobba med produkter som människor har en relation till, som alla har en åsikt om. Det torde ha varit ett problem på hans förra arbetsplats, avfuktnings- och klimatföretaget Munters. Efter tre år började han på Electrolux.

Under intervjun nämner Jonas Samuelson sin vd Hans Stråberg minst tio gånger. Relationen till vd är viktig för en finanschef, säger han.

– Den är avgörande. Man agerar som ett team, i alla fall om det fungerar bra.

Vd sätter agendan och finanschefen hjälper till att driva igenom den. Att man trivs ihop är ett plus, säger han.

– Det blir lättare om man har en bra personkemi och det råkar vi ha. Det gör vardagen trevligare.

När Hans Stråberg i september aviserade att han lämnar bolaget överraskade det många, trots att han varit 27 år på Electrolux, varav nio som vd. Det överraskade också hans finanschef. Att det blir just Keith McLoughlin som ersätter honom var dock en lågoddsare. Han är i dag ansvarig för produktutveckling, tillverkning och inköp och har tidigare varit chef för vitvaruverksamheten i Nordamerika.

– Nej, det var inte förvånande. Det han gjort i Nordamerika har varit ett mönsterexempel för resten av koncernen, säger Jonas Samuelson, som känner Keith McLoughlin väl.

Det verkar som om vardagen har förutsättningar att bli trevlig även fortsättningsvis för Jonas Samuelson.

Jonas Samuelson

Ålder: 42 år.

Familj: Hustru och tre barn.

Därför ville han bli CFO: “Från början var jag ganska riktningslös, ingen i familjen var ekonom. Men allteftersom insåg jag att man som CFO får en väldigt bra helhetssyn”.

Intressen: Havet. Sommarställe på västkusten och båt.

Dold talang: Duktig på att snickra. Möjligen ett arv från pappan som är tapetserare. Mamman är sjuksköterska.

Favorit-vitvara: Electrolux Source & Glacier, kyl och frys som också ger kolsyrat vatten och is genom dörren.

Favorit-app: Financial Times och Weber-on-the-grill, som ger bra grillrecept. Jo, hans grill är en Weber, en synd från livet före Electrolux.Juryns motivering

n I en bransch med tuff konkurrens och under en period karakteriserad av global finansiell kris har företaget med tydligt fokus klarat av att sänka sina kostnader och kontinuerligt förbättra sina nyckeltal, något som lett till att de placerat sig i den absoluta toppen i årets analys.

Årets CFO 2010 har med starkt affärssinne, ledarskap och optimering av kritiska finansiella områden som kapital och risk medverkat till den positiva utvecklingen för företaget.

Juryns motivering

I en bransch med tuff konkurrens och under en period karakteriserad av global finansiell kris har företaget med tydligt fokus klarat av att sänka sina kostnader och kontinuerligt förbättra sina nyckeltal, något som lett till att de placerat sig i den absoluta toppen i årets analys.

Årets CFO 2010 har med starkt affärssinne, ledarskap och optimering av kritiska finansiella områden som kapital och risk medverkat till den positiva utvecklingen för företaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.