”Uppköpskrydda i bolagen”

Viktor Henriksson, som förvaltar Carnegie Småbolagsfond, diskuterar uppköpscase bland mellanstora verkstadsbolag, fastighetsbolagen som har mer att ge, samt sina favoritaktier.

Varför startade ni en småbolagsfond 2012?

– Över tid utvecklas småbolag bättre än storbolag. Jämför du vårt småbolagsindex med Affärsvärldens Generalindex så är det en jätteskillnad över tid. Sen hade vår Sverige­fond växt sig så stor att investeringar i mindre bolag inte gav något genomslag där. Vi tror också att vi fyller en lucka med en värdeinriktad småbolagsfond. Små­bo­lags­fon­der blir annars lätt väldigt tillväxtinriktade.

Vad är småbolag för er?

– Jämförelseindex är vårt småbolagsindex där definitionen är bolag vars börsvärde är mindre än 1 procent av det totala börsvärdet, vilket innebär cirka 40 miljarder. Bolag som Securitas och Trelleborg väger tungt där. Jag kan investera i dessa, men väljer att inte göra det. Snittstorleken på bolagen i fonden är cirka 6 miljarder. Jag struntar i ­index och letar efter billiga aktier.

Fonden har inlett året starkt. Vad ligger bakom?

– En förklaring är att vi har mycket fastigheter i portföljen. Det passar perfekt in i vår förvaltarstil. Direktavkastningen är ofta bra, det finns ett substansvärde, och inga förhoppningar.

Finns något bränsle kvar i sektorn?

– Stockholmsfokuserade fastighetsbolag har mer att ge. Tillväxten i Stockholm är klart högre än i övriga landet och i Europa, men räntan sätts av PIGS-länderna. Vi kan inte ha en högre ränta i Sverige för då stärks kronan och vi dödar exportindustrin. Men till mans tror jag många känner att vi i Stockholm inte behöver så här extremt låga räntor. Samtidigt ser vi en marknad där vakanserna är rekordlåga och hyrorna når nya all-time-highs. En intäktsrad som drivs av en väldigt dynamisk ekonomi, medan den största kostnadsposten hålls nere av Grekland, om man ska hårdra det, är väldigt gynnsamt.

Vilka fastighetsbolag föredrar ni?

– Vi ser fortsatt potential i framför allt Fabege och Atrium Ljungberg. De senare har en implicit direktavkastning på sina fastigheter på ungefär 5 procent. Det är ganska lågt, men är det för lågt? Tioårsräntan ligger på drygt 2 procent. Kanske ska direktavkastningen vara 4 procent?

Nykomlingen Bufab är ett stort innehav. Varför då?

– Bufab har ett tråkigt namn och en tråkig verksamhet, men bolaget är jättefint. När Husqvarna ska bygga en ny gräsklippare är de stenhårda mot Briggs & Stratton när de förhandlar om priset på motorn. De har mycket mindre att vinna på att pressa priset på skruvarna och muttrarna. Det är en förklaring till Bufabs goda lönsamhet.

Någon annan favorit?

– Betsson. Konsolideringstrenden i branschen är intressant med de här återregleringarna vi ser. De små aktörerna har inte musklerna att köpa en licens och då kan de bli väldigt billiga förvärvsobjekt. Betssons förvärv i Holland är ett sådant exempel.

I en tidigare intervju talade du om uppköpscase bland mellanstora verkstadsbolag. Vilka tänker du på?

– Ta Haldex där huvud­ägaren Creades delade upp bolaget och sålde en del, Traction, direkt. Min bild är att det i de två delar som är kvar på börsen, Concentric och Haldex, finns en uppköpskrydda.

Någon besvikelse i port­följen?

– Proffice har inte varit så rolig, men det är nu som bemanning börjar bli intressant. Varslen ­minskar och arbetslösheten kommer ner. Proffice tillhör de bättre bolagen i sektorn. De har sänkt kostnaderna, implementerat ett nytt affärssystem och lyckats hålla en lönsamhet i ett läge där branschen haft det tufft. Den dagen efterfrågan kommer tillbaka kommer utväxlingen på resultatet att vara riktigt god.

Viktor Henriksson

Förvaltar: Carnegie Småbolagsfond.

Förvaltat kapital: 700 miljoner kronor.

Fondutveckling: ”Upp 61 procent sedan start, mot index 54 ­procent. Hittills i år är vi upp 10,5 procent.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.