Uppgång väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas inleda stigande på tisdagen och därmed följa den väntade börsrekylen i Europa vid öppningen.

De amerikanska börsindexen rörde sig inte nämnvärt efter den svenska stängningen i går. I Asien har kurserna dragit sig nedåt under morgonen.

Terminsmarknaden signalerar för uppgångar på de stora europeiska börserna med omkring 0,3-0,4 procent. De amerikanska börsterminerna indikerar uppgångar i häradet 0,2-0,3 procent i eftermiddag.

Tisdagen bjuder på en mängd intressant makroekonomisk statistik från flera viktiga länder samt styrräntebesked från Riksbanken.

Det kinesiska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin sjönk under brytnivån 50 – som indikerar om ekonomin expanderar eller minskar – när index uppmättes till 49,5 i december, ned från 50,0 i november.

Riksbanken väntas inte genomföra några ränteförändringar när beslutet meddelas klockan 09.30. Räntenivån som nyligen sänktes till 0,00 procent, väntas inte ändras. Intresset fokuserar snarare på reporäntebanan och övriga bedömningar från centralbanken.

På makrosidan är också det tyska ZEW-indexet klockan 11.00 och amerikanska inköpschefsindexet klockan 15.45 av stort intresse i dag.

Vidare på makrosidan har den ryska centralbanken i natt höjt styrräntan till 17,00 procent från 10,50 procent.

På bolagssidan kan noteras att vitvarubranschens leveranser i Nordamerika visade en ökning med 3,0 procent i årstakt i november. Hittills i år ligger branschökningen på 5,0 procent.

Mekonomen har meddelat att man lägger ned alla sina 28 butiker, regionallager och huvudkontor i Danmark. Åtgärden innebär en engångskostnad på 280 miljoner kronor som kommer ingå i fjärde kvartalet.

Flera bolag har i dag meddelat förvärv, bland annat Doro och Lindab. Doro kommer berätta mer om 240 miljonersförvärvet på en telefonkonferens under förmiddagen.

Swedbank har justerat rekommendationer i banksektorn. SEB sänks till neutral från köp, medan Nordea höjs till köp från neutral.

Financial Times har i dag en artikel om att investeringar i oljesektorn upp emot 1.000 miljarder dollar är i farozonen som följd av oljeprisfallet. Tidningen hänvisar till en analys från investmentbanken Goldman Sachs.

SvD skriver att stålbadet fortsätter för SSAB. Bolaget kan dra fördel av att priserna på viktiga insatsvaror rasar, men samtidigt finns där ett överutbud på stål.

DN har en artikel att Elekta har blåst upp sin försäljning. Mäklaren Aviate Global tror att Elektas “Eniro-ögonblick” närmar sig, det vill säga att Elekta kommer att tvingas göras om sin redovisning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.