Uppgång väntas på börsen

De europeiska börsterminerna indikerade på onsdagsmorgonen en öppning uppåt, trots en klar börsnedgång i New York på tisdagen. De asiatiska börserna handlades överlag med plussiffror på onsdagen med stöd av positiva makrodata från Kina och Japan.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 1,2 respektive 0,8 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,8 procent. De amerikanska börsterminerna var då 0,8-1,2 procent upp för dagen.

Tisdagens handel på Wall Street slutade dock med nedgångar på 0,7-1,1 procent för de stora börsindexen sedan ISM:s inköpschefsindex för industrin kommit in på 49,1 i augusti, klart under väntade 51,1. Därmed noterades ett värde under 50 för första gången sedan januari 2016, vilket av analytiker tolkades som att handelskonflikten nu börjar sätta allvarliga spår i ekonomin.

Bland förlorarna märktes bolag med Kinakoppling som Boeing, Apple samt flera halvledartillverkare och kasinobolag.

I Asien var börsutvecklingen överlag positiv. Japanska Nikkei 225-index upp 0,1 procent medan Hongkongs Hang Seng steg hela 3 procent sedan stadens politiska ledare Carrie Lam formellt dragit tillbaka ett kontroversiellt lagförslag. I Sydkorea avancerade Kospi drygt 1 procent.

Kina och Japan levererade båda stigande inköpschefsindex för tjänstesektorn jämfört med föregående månad.

I Storbritannien har premiärminister Boris Johnson mött hårt motstånd från parlamentet. Underhuset ska på onsdagen rösta om ett förslag som kan stoppa en avtalslös brexit.

“Den stenhårda linje som Johnsonregeringen har drivit i brexitfrågan sedan tillträdet i somras har nu definitivt splittrat det konservativa partiet och medför att Storbritannien är på väg mot ett mycket ovisst nyval. Frågan just nu är när valet kommer att hållas”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

På rapportfronten var Clas Ohlson huvudnummer. Det rapporterade rörelseresultatet blev 79 miljoner kronor, upp från 32 miljoner kronor samma kvartal i fjol. Månadsförsäljningen i augusti steg med 2 procent.

Stockwik Förvaltning, som handelsstoppades på tisdagsförmiddagen efter att aktien klättrat drygt 17 procent, befinner sig i slutskedet av en pågående förvärvsprocess, uppgav bolaget på tisdagskvällen.

Enligt Stockwik rör det sig om ett företag verksamt i hälsovårdsbranschen som under det senast presenterade räkenskapsåret omsatte 40 miljoner kronor med ett rörelseresultat (ebitda) på drygt 8 miljoner.

Bland dagens rekommendationsändringar märks att Deutsche Bank har höjt Boliden till köp från tidigare behåll. Vidare har Kepler Cheuvreux dragit upp riktkursen för Astra Zeneca till 80:00 pund, motsvarande cirka 945 kronor.

På makrofronten väntar bland annat tjänste-PMI för en rad EU-länder på förmiddagen samt amerikansk handelsbalans klockan 14.30. Efter börsstängning kommer Feds Beige Book och senare API:s oljelagerstatistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase