Upp till kamp mot mallaporna!
Lisa Engström har sett allt: powerpointbilder späckade med obegriplig text, meningar som flyger in i bild från olika håll, för många bilder med för långa texter, diagram på diagram och pytteliten text. Små blommor eller glada gubbar vid sidan av texten, i syfte att pryda och pigga upp en trist tabell.
– Sådana Clipart-bilder ska man inte använda. Det förlöjligar företaget, säger Lisa Engström, art director på reklambyrån Engström Med flera.
– Sådana bilder försvaras ofta med att “vi hittade ingen annan bild”. Låt då bli att ha någon illustration alls, råder hon.
Lisa Engström är grundare av “Motståndsrörelsen mot trista Powerpointpresentationer” vid hennes företag Engström Med flera. Hon har frågat sig varför powerpointbilder så ofta motverkar sitt eget syfte – att vara ett verktyg som gör ett budskap tydligare och mer lättillgängligt.
– Jag har kommit fram till att det är mallarna i powerpoint som är problemet. Som de är utformade uppmuntrar de till att man ska skriva en lång rad med punkter, säger Lisa Engström.
Det finns ytterligare en förklaring till powerpointmissbruket, tycker hon. Specialeffekterna. Dock är det problemet mindre i dag än under 1990-talet, då texterna swischade fram, gärna ackompanjerade av skrivmaskinsknatter.
För att en powerpointpresentation ska jobba med och inte mot användaren är det viktigt att skilja på manusinnehåll (det som talaren ska berätta) och vad som visas på bilderna. Det vill säga – läs inte innantill på bilderna utan håll ett manus i handen om du behöver.
-Publiken kan inte läsa och lyssna samtidigt. Måste du ha mycket text på bilderna, håll tyst och ge tid till läsning.
En vanlig del i en dragning inför publik, till exempel i samband med en företagspresentation, är att presentera en grundare, uppfinnare eller annan nyckelperson. Ofta väljer föreläsaren att visa en liten bild på personen vid sidan av en faktalista. Låt i stället hela powerpointbilden bestå av ett fotografi. Det blir inget tvivel om vad du ska tala om, och intresset vänds till dig som ska berätta om mannen eller kvinnan på bilden.
-Då blir powerpoint ett stöd för publiken. Inte något som föreläsaren ska läsa innantill från, säger Lisa Engström.
10 tips på vägen
1 Tala fritt. Läs inte innantill från powerpointbilderna. Låt inte manus och de bilder du visar ha exakt samma innehåll.
2 Undvik för mycket text. Om det är nödvändigt att publiken får ta del av en viss faktaspäckad information kan du dela ut en dokumentation efter presentationen.
3 Skippa specialeffekterna. Undantag för så kallade växbilder (animerad bild), där man tar fram ett ord eller en mening i taget. Det är en specialeffekt som kan underlätta för publiken.
4 Less is more. Granska varje moment i en bild. Om den inte tillför något, ta bort den.
5 Tänk tidning. Hur lockar löpsedlarna? Skriv rubriker som berättar vad du ska tala om, hellre än en lång text.
6 Undvik kisande. Bokstäverna ska vara minst 28 punkter stora.
7 Måla med kontraster. Mörk bakgrund gör att texten framträder bättre än på en vit.
8 Kill your diagrams. Testa om det går att byta ut diagram och tabeller mot en symbolbild. Visa trender i stället för detaljer.
9 Dra på ord! Teckningar och fotografier lyfter ofta en presentation, men är inget självändamål. Även ord kan fungera som snygga “bilder”.
10Hitta referenspunkter. Anpassa presentationen till publiken och försök hitta bilder som den ha referenser till.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.