Upp till bevis för hedgefonderna i raset: ”Börsen ska ner mycket mer”

Medan många funderar på vad de ska göra, har hedgefonderna bråda tider.
”Vi är väldigt aktiva och försöker utnyttja de felprissättningar som vi tycker uppstår när allt målas med samma breda pensel. Det är väldigt intensiva dagar”, säger hedgefondförvaltaren Pontus Dackmo.
Upp till bevis för hedgefonderna i raset: ”Börsen ska ner mycket mer” - hedgefondsnubbar
När börsen skakar har hedgefondförvaltarna intensiva dagar. En hedgefond kan tjäna pengar även i nedgång.

Dagar som dessa är som gjorda för hedgefonder. Fördelen och möjligheten att göra affärer både i upp- och nedgång visar sig som bäst när oron vibrerar och marknaderna skakar.

”Ja, det är en bra miljö! Dels använder vi säljoptioner och dels får man bra lägen på långsidan att köpa micro caps i Norden. Fonden är upp en dag som denna, vilket såklart är trevligt”, säger Marcus Wahlberg som förvaltar hedgefonden Elementa.

Atlantfonders förvaltare Anders Kullberg stämmer in.

“Ja, det är tacksamt att ha fonder som inte behöver vara full-investerade i aktier när man själv har en negativ syn.”

Anders Kullberg har sedan december varit negativ till den amerikanska börsen och i sina investerar-brev förutspått att S&P 500 ska ned 30% under första halvåret. Fonden har utifrån det haft flera korta positioner mot både USA och Sverige.

Trump kullkastar normer

Enligt Pontus Dackmo, som förvaltar hedgefonden Protean Select, har marknaden konsekvent underskattat beslutsamheten hos den amerikanska administrationen att helt kullkasta alla internationella normer.

”Den här inslagna vägen tar en stor tugga av inte bara vinstmarginaler och efterfrågan, utan – mer långsiktigt – även framtidstron och förtroendet för institutioner”, säger Pontus Dackmo och fortsätter:

”Ett fullskaligt handelskrig, ovanpå en ytterst bräcklig världsordning, är utan tvekan en väldigt dålig sak för både aktier och företagande. För varje nytt uttalande eller utspel går risken och osäkerheten upp ytterligare.”

Det är den här osäkerheten man försöker göra affärer av. Hur kommer handeln att se ut? Och vilka kommer att handla med varandra? Protean har gjort sin analys och ligger därför kort i bland annat Maersk, som man betraktar som ett derivat på världs-handelsvolymer.

”En dag som denna faller den aktien med 7%, eftersom man kan anta att det kommer att skeppas färre pryttlar mellan Kina och USA framöver. Vi är även korta en korg med cykliska och USA-exponerade bolag”, säger Pontus Dackmo.

Fastighetsbolag och lokala handlare kan bli vinnare

Han tror att de stora möjligheterna finns i bolag med utmaningar, som nu blivit alldeles för billiga. Men också i bolag med övervägande nationell exponering, som fastighetsbolag och lokala handlare. Lyckas man köpa saker med stor säkerhetsmarginal så har det potential att bli bra på sikt, enligt Dackmo.

Chelonia Selects förvaltare är lite mer försiktig, men lyfter fram att fonden precis som många andra hedgefonder i den här stökiga miljön har positiv avkastning.

”Men vårt huvudsakliga mål är att bevara och skydda kapitalet och när sikten är så grumlig som den fortfarande är, så fortsätter i alla fall vi att operera med låg risk. Vi har gjort lite kompletterande mindre affärer både kort och långt, men sparar krutet tills vi är mer övertygade om riktningen”, säger Magnus Angenfelt.

Vad USA:s president Donald Trump gör härnäst, vet ingen. Men Pontus Dackmo tror inte på förhandlingar.

”Jag tror en del av problemet just nu är att vi så gärna vill att allt ska vara ‘en förhandlingsteknik’, samtidigt som mer och mer pekar på att många av initiativen drivs av ideologi snarare än en popularitetstävlan. Så ryggmärgsreflexen blir hela tiden att försöka hitta en botten. Saker och ting kan faktiskt gå dåligt. Länge. Men det är inte kul att tänka så”, sammanfattar han.

Och frågan många ställer sig är just om vi sett botten än? Det tror inte Marcus Wahlberg.

”Vi tycker att börsen borde gå ner mycket mer”, säger han.

Om det här inte är botten, återstår frågan: hur lång tid tar det innan vi får se en vändning?

”Det är stora svängningar, och saker och ting kan förändras fort. Vi gör vårt bästa för att försöka bevara kapitalet. Någonstans så vill vi ju tro att saker och ting blir bra i slutänden, men det kan nog ta lite tid den här gången, säger Pontus Dackmo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.