Kina
Upp och ner i Kina

Börsen i Shanghai tog under fjolåret hem den tveksamma titeln som världens sämst presterande kompositindex, som under 2018 rasade med 24,6 procent. I år har utvecklingen dock varit den exakt motsatta. Sedan första handelsdagen 2 januari har samma kompositindex ökat i värde med väl över en tredjedel.
Men så kom en chock under fredagen i och med ett tapp på 4,4 procent, vilket är den sämsta enskilda dagen sedan oktober i fjol för detta volatila index. Det mindre och mer teknikinriktade indexet i Shenzhen drogs med i fallet med en minskning på 3,8 procent.
Anledningen är dels överraskande negativ handelsstatistik, dels en mer generell oro gällande de helhetsutmaningar som den kinesiska ekonomin står inför.
Att Kinas export föll med över 20 procent under februari, jämfört med samma månad i fjol, slog ner som en bomb tidigare i dag. Analytiker hade räknat med en minskning på cirka 5 procent, enligt enkäter utförda av bland annat Reuters och Wall Street Journal. Även importen minskade, med 5,2 procent på årsbasis.
Detta innebär i sin tur att Kinas positiva handelsbalans under februari endast skrevs 4,12 miljarder dollar, jämfört med 39,16 miljarder dollar i januari. Detta skapar oro kring den globala ekonomins tillstånd, men hänger även samman med det handelskrig som nu pågår mellan Kina och USA.
Årets tjurrusning på Shanghaibörsen har skett i hopp om fortsatt stabil tillväxt, samt att Kina och USA ska kunna nå ett handelsavtal innan den 1 mars, vilket skulle innebära att man kan undvika höjda tullar på kinesiska exportvaror till USA till ett värde om 200 miljarder dollar.
Nu har Donald Trumps administration visserligen skjutit upp denna deadline. Men samtidigt har rapporter i veckan gjort gällande att förhandlingarna befinner sig i dödläge över flera viktiga detaljer, och att det därmed är oklart när eller ens om en omfattande överenskommelse ingås.
Under den nationella folkkongressens årliga sammanträde i veckan varnade vidare Kinas premiärminister Li Keqiang för externa utmaningar, som skulle göra det svårt att nå målsättningen på en ekonomisk tillväxt mellan 6 och 6,5 procent under 2019. Detta trots att målsättningen utgör den lägsta tillväxten i Kina sedan 1990, då ekonomin plågades av sanktioner efter massakern vid Himmelska fridens torg.
Rådande konsensus bland analytiker är att Kina har ett tufft år framför sig ekonomiskt. Därmed kan man även räkna med tvära kast på landets känsliga börsindex.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.