Affärsjuridik
Universiteten om juriststudenter: ”Allt svårare att ta till sig stora textmängder”
Bland Sveriges juriststudenter är affärsjuridik fortfarande den allra mest populära branschen. År 2023 hamnade en fjärdedel av de nyexaminerade juriststudenterna på affärsjuridiska byråer, visar en sammanställning av fackförbundet Akavia.
Det är en ökning från 2013 då 20% av de nyexaminerade tog jobb på affärsjuridiska byråer. Rekord slogs 2019 då hela 27% gick till affärsjuridiken.
Enligt Akavias sammanställning har affärsjuridik alltså gått från populärt, till superpopulärt.
Kommer utvecklingen att fortsätta i samma riktning? Affärsvärlden frågar Sveriges största juridiska fakulteter om de ser något trendbrott i studenternas val av karriär.
Patrik Lindskoug är vicedekan på juridiska fakulteten vid Lunds universitet, vars juristutbildning är den med högst antagningspoäng. Han säger att studenternas intressen ändrar sig från termin till termin, men att det ofta beror på vad som är aktuellt i samhället.
“Förra året var många inne på straffrätt, det berodde säkert på att gängkriminaliteten blev så aktuell”, berättar han.
Just straffrätt, förmögenhetsrätt och bolagsrätt är dock oftast bland de mest populära ämnena. Då utgår han från ämnesval i studenternas fördjupningskurser och examensarbeten.
Långläsning — en kompetensbrist
Det gör även Joel Samuelsson, prodekan på juridiska fakulteten vid Uppsala universitet, som inte ser några särskilda trender i just ämnesval. Däremot tas något annat upp:
“Vi tycker oss märka att de senaste årens studenter har allt svårare att ta till sig stora textmängder och inte alltid är så bra för att skriva för hand. De betraktar lärande som informationsinhämtning snarare än ett verktyg att självständigt arbeta analytiskt”, berättar Samuelsson.
Det är ett problem i en utbildning som till stor del bygger på problembaserat lärande, säger han och ser en risk att man kommer fokusera på att googla information snarare än att skapa en övergripande bild av en situation.
Kommer rekryterare att se en kompetensbrist?
“Svårt att säga, alla generationer har ju olika förutsättningar och det kommer alltid att skapa olika utmaningar. Men det är klart, använder du din iPhone för att kolla vädret i stället för att själv kolla ut, ja då blir det ett problem”, säger Samuelsson.
När Affärsvärlden frågar Lindskoug om han ser samma tendenser på Lunds universitet svarar han ja.
“Man är inte van vid att läsa böcker längre”, säger Lindskoug.
Studenterna: “Inte blivit uppmärksammade”
Detta kommer som en nyhet för både de juridiska studentföreningarna i vardera ort, som är satta att bevaka utbildningskvalitén. Juridiska föreningen i Uppsala vill inte kommentera förrän de undersökt saken närmare. Hampus Welin är ordförande på Juridiska föreningen i Lund och skriver till Affärsvärlden:
“Jag kan inte säga att detta är något vi som kår har blivit uppmärksammade på. Det är såklart tråkigt att denna uppfattning finns, och vi för ständig dialog med fakulteten om hur vi håller bästa möjliga kvalitet på utbildningen.”
Läs även:
Vinges avgående VD om framtiden: ”Kommer fortsätta arbeta med ledarskap”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.