”Unibet ser attraktivt ut”

Viktor Henriksson är förvaltare för HQ Svea Aktiefond med 300 miljoner kronor i fondförmögenhet.

Det händer en del i bankerna nu. Hur agerar ni?

– Jag tror att man ska fortsätta vara försiktig. Precis som förra bankkrisen 1990 till 1993 kommer Handelsbanken att klara sig absolut bäst och jag tror att även Nordea-ägare kan sova hyfsat gott om nätterna. Men det är klart att Swedbanks och SEB:s exponering mot Baltikum och Ukraina är ett allvarligt hot. Det kommer bara dåliga nyheter hela tiden, kreditförlusterna kommer att nå extremt höga nivåer.

Vad är din största miss under krisen?

– Generellt sett har jag en hyfsat defensiv inriktning på fondens portfölj och som ett led i det har vi investerat i teleoperatörerna, Telia Sonera och Tele 2. De har levererat mycket fina resultat – men däremot har de pressats hårt av sin Rysslandsexponering, det har sänkt kurserna. Men med det sagt tror jag dock fortfarande att de är köpvärda och marknaden har överdrivit risken.

Ditt bästa aktietips?

– Unibet ser attraktivt ut. Jag gillar den ocykliska karaktären. Folk spelar både i dåliga och i goda tider, det är väldigt jämnt. Dessutom ökar andelen internetspelande av det totala spelandet. Ytterligare en positiv sak för Unibet är deras ökade geografiska spridning. Tidigare har bolaget inte haft tillräcklig koll på kostnaderna, nu har det stramat upp sig. Sammantaget talar detta för en rejäl vinsttillväxt kommande år, jag tror på en minst 30-procentig ökning. Unibet kan också vara ett uppköpsobjekt.

Fler tips?

– Securitas och Loomis. I likhet med Unibet är verksamheten ocyklisk med bra chans till vinsttillväxt. Behovet av bevakning, som är Securitas affärsidé, och av pengatransport, som är Loomis, är fortsatt stort. Loomis handlas på p/e-tal 7 och Securitas på 8. Det är för billigt för bolag med bra vinsttillväxt. De är också bortglömda valutavinnare, de har bara liten del av sina verksamheter i Sverige.

Är det några uppköp på gång?

– Tyvärr så tror jag inte att det blir så mycket sådana. Köpare och säljare har helt olika syn, köparna vill fyndköpa på dagens nivåer medan säljarna drömmer sig tillbaka till gamla tider. De affärer vi får se mer av är att riskkapitalistbolagen köper in sig i noterade bolag. De har svårt att få lån att köpa ut ett helt bolag från börsen, däremot kan de köpa in sig i börsbolag som redan är belånade. Det är något av konsensus nu att tycka att riskkapitalisterna är värdelösa, men jag tycker att det finns gott om smarta människor där, de kan säkert sätta fart på ett och annat börsbolag.

Du skriver i ert månadsbrev att ni intresserar er för konjunkturkänsliga aktier. Vilka vågar du tro på?

– De har gått ned väldigt mycket, så man kan inte strunta i dem, trots deras tuffa läge. En del svenska verkstadsbolag får en otroligt stor valutaeffekt, framför allt SKF och Alfa Laval. Det ser fortsatt tufft ut för dem, men den dagen det vänder tjänar de mycket pengar.

När vänder det?

– Ingen aning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.