Unga, utbildade ochsnart redo
Strax före klockan 18 lördagen den 29 maj 2010 öppnades gallergrindarna till villa Täcka Udden och den ena bilen efter den andra gled in för släkten Wallenbergs årliga födelsedagsfest.
Familjens överhuvud Peter “Pirre” Wallenberg fyllde visserligen 84 år, men det var inte han som firades utan “tant Amalia”. Hon är död sedan länge men hade också födelsedag just den 29 maj. Amalia var Pirres farmor och gift med Marcus Wallenberg, “häradshövdingen” kallad. Fast i år var Pirre inte ens med på kalaset eftersom han var förkyld.
Annars är Pirre i full sving. För några år sedan hade han stora hälsoproblem, som innefattade en bypass-operation. Nu är han på Investors kontor, familjens börsnoterade nav, flera dagar i veckan och styr och ställer, enligt uppgift. De anställda säger till och med att de kan känna på lukten om han är där, eftersom pipröken då ringlar genom lokalerna.
Men även om patriarken uteblev ställde stora delar av släkten som vanligt upp på Amaliadagen. En bra bit över 200 personer brukar dyka upp i den av SEB och Investor ägda representationsvillan.
När släktingarna kommer in i det röda huset med tinnar och torn brukar Investors ordförande Jacob Wallenberg och hans kusin, SEB:s ordförande Marcus “Husky” Wallenberg, och deras barn stå på rad och hälsa välkomna.
Jacob och Husky är den femte generationen Wallenbergare och är de som är mest aktiva med att driva sfärens företag i dag. Den dag som Pirre inte längre håller sin vakande hand över det hela antas Jacob och Husky köra vidare med dubbelkommando. De båda sägs gilla varandra. De fann varandra när de pluggade i USA och står i nästan daglig kontakt.
Jacob är den mer utåtriktade av de två och ger intryck av att finna sig ganska väl tillrätta med sin plats i offentligheten (utom när ersättningar kommer på tal). Han sägs också vara den skickligare maktspelaren av de två, mycket därför att Husky inte är lika road av maktfrågor. Grundtipset bland Wallenbergkännare är därför att Jacob i framtiden blir sfärens ansikte utåt, även om devisen “verka utan att synas” sitter djupt rotad i familjen.
De har haft gott om tid att växa in i sina roller. I höst är båda 54 år gamla och redan för 25-30 år sedan började de synas på olika uppdrag i sfären och har sedan arbetat sig uppåt mot toppen och in mot centrum.
På plats denna dag fanns alltså även stora delar av den sjätte generationen i familjen, 27 barnbarnsbarn till Pirres pappa Marcus “Dodde” Wallenberg. De är i åldrarna 5-27 år vilket innebär att de äldsta nu är redo att börja slussas in i sfären för att så småningom, om 20-30 år, ta över stafettpinnen.
Tidigare var det bara män som kom i fråga för att leda klanen Wallenbergs börsbolag. Men det är möjligt att det kommer att luckras upp i sjätte generationen.
– Jag tror att vi tillhör en generation där individen, oavsett kön, är det viktiga. Min känsla är att tjejerna är minst lika framfusiga som killarna. Inte bara våra barn utan även bland syskonbarnen, men vad de sedan väljer att göra… sade Marcus Wallenberg i en intervju med Dagens Nyheter år 2003.
Håkan Lindgren, professor i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Stockholm som skrivit en hyllad bok om “Dodde” Wallenbergs bror Jacob (1892-1980), är inne på samma spår.
– Från början så var den äldste sonen i Wallenbergfamiljen predestinerad att ta över om han visade sig någorlunda kapabel, men sedan kom ett annat synsätt i samhället, säger han.
– Familjen Bonnier var tidigt ute med en bredare sammanhållning i familjen och släppte också fram kvinnor tidigt. Nu har familjen Wallenberg skapat ett family council för att bredda sig och skapa en sammanhållning och en förståelse för familjens särställning i svenskt näringsliv, säger han.
Därför är dessa 27 unga män och kvinnor intressanta att ha ögonen på.
För att arvskiftet ska lyckas är det viktigt att planera inför det, enligt Håkan Lindgren.
– Man måste tänka efter vem som är lämplig för vad. I vissa situationer är den bästa lösningen att ta in någon utomstående under en övergångsperiod, vilket både familjerna Wallenberg och Bonnier varit bra på, säger han.
Jacob Wallenberg, bror till Dodde, tog in Joseph Nachmanson ett tag.
– Wallenberg har misslyckats med generationsskiftet en gång då Marcus Wallenbergs äldste son Marc begick självmord. Marcus Wallenberg trodde inte alls på Peter. Marc orkade inte med det pappatryck som fanns. Det var ett stort misslyckande och ett trauma för hela familjen.
– Även inom jordbruket höll man länge fast vid tanken om att äldste sonen var mest lämpad att ta över, här har vi fideikommisser, vilket i vissa fall varit misslyckat. Det är inte säkert att äldste sonen är mest lämpad. Marc utsågs, fast han kanske inte var lämpligast, och Peter fick aldrig chansen då.
Vid sidan av ett nogsamt planerat arvskifte nämner Håkan Lindgren att det är viktigt att samma namn går vidare i släkten samt att släkten skapar en gemenskap och en samlande symbol, som till exempel Amaliadagen.
– Man skapar en känsla av att den här familjen har en uppgift och en särställning i samhället. Utan den här dynastidriften finns kanske ingen som vill ta över och ingen som känner ansvar gentemot tidigare generationer.
Firandet av Amalia började när hennes son Jacob Wallenberg gick på Sjökrigsskolan, enligt Håkan Lindgren. Hans kadettkamrater var ofta hemma hos familjen Wallenberg och Jacobs mor tog hand om dem. Jacob, som tyckte mycket om sin mor, började fira hennes dag tillsammans med vännerna. Efter hennes död 1959 fortsatte firandet och förstärktes då Pirre fyllde år samma dag. Tant Amalias fotografi finns fortfarande på plats och vakar över festen.
Den vanliga gången i släkten Wallenberg har varit privatskola i Sverige, universitetsstudier utomlands, främst i USA, jobb på olika ställen i världen, inklusive praktik på ett sfärbolag utomlands. Jacob har någon gång berättat hur utsatt han kände sig när han jobbade i Sverige. Hur alla hade ögonen på honom, därför föredrar Wallenbergarna den relativa anonymiteten utomlands.
Både Husky och Jacob gick på internatskolan i Sigtuna. Jacob gick sedan en reservofficersutbildning i flottan. Båda pluggade i USA. Husky tog examen vid Edmund A. Walsh School of Foreign Service vid Georgetown University i Washington medan Jacob tog sin examen vid Wharton School, University of Pennsylvania.
Efter examen jobbade Husky på Citibank i New York och hade sedan flera olika befattningar på Deutsche Bank i Tyskland, S G Warburg i London och Citicorp i Hongkong. Åren 1985-1990 jobbade han på SEB. Sedan arbetade han på sfärens skogsföretag Stora i Düsseldorf i tre, fyra år innan han fick bli vice vd för Investor år 1993. År 1999-2005 var han koncernchef för Investor.
Jacob jobbade på banker i New York, Singapore, London och Hongkong innan han år 1984 började på SEB. År 1991 gick han till Investor, men blev senare koncernchef för SEB i fem månader 1997 innan han blev bankens ordförande.
Numera är Husky ordförande för SEB medan Jacob är ordförande för Investor och vice ordförande för SEB. De bytte bolag med varandra år 2005.
Om traditionen ska följas så är det något av de totalt sju egna barn som dessa båda har, som en dag ska axla manteln och leda familjen. Och den sjätte generationen verkar hittills gå i samma fotspår som föräldrarna. Flera av de äldre pluggar i USA, som Huskys äldste son Marc.
Han är 24 år och har, enligt uppgift, gått på samma privatskola i Sigtuna som sin far. Han blir snart klar på College of Charleston i South Carolina i USA. Det blir spännande att se vad han ska göra sedan. En källa säger att han verkar vara något av en konstnärssjäl, så det är inte säkert att han vill göra karriär i sfären.
Hans syster Jessica, som numera lär kalla sig Elsa, är 23 år och pluggar också i USA. Det finns uppgifter om både Rhode Island School of Design och Brown University. Hon har anmält sig som utvandrad till USA med en postadress dit, fast hon är inte folkbokförd där.
Huskys tredje barn, tjugoårige Fred, är fortfarande skriven i Stockholm hos sin mamma, Huskys första fru. Han pluggar nu på Georgetown University i Washington DC, precis som pappa gjorde, efter att ha gått Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.
När Marcus Wallenberg får frågan hur många barn han har svarar han att han har åtta stycken. Då räknar han även nuvarande frun Fanny Sachs fyra barn från två tidigare äktenskap (som dock inte räknas till de 27 i sjätte generationen). Här finns Ellen Stendahl, numera Dinkelspiel, efter att hon gift sig med Robinson-Jan. Emelie Sachs, numera Bonnier, sedan hon 2008 gift sig med en son till Bonnier AB:s ordförande, Carl-Johan Bonnier. Siri Eklund Sachs har pluggat på Stanford, och Axel Eklund Sachs läser, liksom Fred, vid Georgetown University.
Med Fanny Sachs har Husky det gemensamma barnet Lucas som fortfarande går i grundskolan.
Förutom utlandsstudier och jobb på sfärens bolag verkar för övrigt även skilsmässor vara något av ett släktdrag. Farfar Dodde var gift två gånger. Pirre har varit gift tre gånger.
Husky har, som nämnts, gift om sig och Jacob skilde sig år 2008 från Marie. Med henne har han barnen Lovisa, Alice och Jacob Jr, “Joppi”. Dessa har inte tagit sig utomlands än och har föredragit internatskolan Lundsberg – där mamma Marie är ordförande – framför Sigtuna. 22-åriga Lovisa pluggar, enligt uppgift, numera i Lund medan Alice, 21, och Joppi, 18, fortfarande är skrivna hemma hos Marie i Djursholm.
Det är alltså dessa sju – exklusive styvsyskonen – som ligger närmast till hands i successionsordningen. Men det finns åtminstone tre till som lever i maktens omedelbara närhet. De har också det viktiga attributet att de bär namnet Wallenberg.
Huskys enda bror Axel, kallad “Wawa”, är lite av en doldis som har hållit en låg profil och tidigare inte synts så mycket i sfären. Han är 52 år, också omgift, och sägs numera ha hand om det så viktiga family council. Dessutom är han styrelseledamot i den mäktiga Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som kontrollerar Investor, liksom i Foundation Asset Management (FAM) som förvaltar Wallenbergstiftelsernas tillgångar. Han är också suppleant i styrelsen för Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond och i Jacob Wallenbergs stiftelse. Därtill sitter han i diverse andra styrelser.
Han har varit chef för rederiet Navigare och har mest engagerat sig i segling. Ett intresse som delas av flera Wallenbergare, bland andra brodern Husky och kusinen Jacob.
Wawa flyttade med familjen utomlands 2001, först till Italien och sedan till Connecticut i USA, men återvände till Sverige sommaren 2007, enligt Realtid.
Wawas tre barn Martina, nyss fyllda 21, Axel, som blir 20 till hösten och Camilla, 16, är alla skrivna hos föräldrarna i Djursholm.
Martina följer också hon familjetraditionen och pluggar enligt uppgift på University of Colorado at Boulder.
Jacobs bror heter Peter och fick smeknamnet Poker när han var liten för att han sällan skrattade och i stället visade upp ett “pokerface”. Numera ler han dock mycket och beskrivs som en varm person.
Enligt Svenska Dagbladet är han Wallenbergarnas Emil i Lönneberga, som ett år gav Pirre en slips med blinkande jultomtar i julklapp medan andra släktingar fick tofflor i en märklig Mimmi Pigg-modell.
Bland annat tävlar han i bilracing och kör, också enligt SvD, en sportbil som gör 270 kilometer i timmen.
Till skillnad från sin bror slussades inte Poker in i Wallenbergsfärens topp utan klättrade i stället den långa vägen upp till chefsposten på Grand Hôtel i Stockholm (som också ingår i imperiet). Numera är han dess ordförande.
2006 ansågs han mogen för finrummet och valdes in i Investors styrelse. Han sitter i 22 styrelser och dessutom i styrelsen för flera Wallenbergstiftelser, inklusive den tyngsta, Knut & Alice Wallenbergs stiftelse.
Poker har inga barn. Han bor med sambon Katarina Ozolins på familjegården Malmvik i närheten av Drottningholm som hans farfars bror Jacob Wallenberg skänkte till Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.
När det gäller just ägandet är skillnaden mellan familjerna Wallenberg och Bonnier, som nämndes tidigare, stor. I den senare familjen är det ett sjuttiotal familjemedlemmar som äger aktier privat i koncernen. Hos familjen Wallenberg ligger hela ägandet samlat i stiftelser och därför är kontrollen över dessa central för maktutövandet.
En blick på styrelsen i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – som äger 40 procent av Investor och därmed är nyckeln till hela sfären – säger en hel del om maktpositionerna. Där sitter Pirre som ordförande, Poker som vice ordförande och dessutom Jacob, Husky och Wawa. Det sänder en rätt tydlig signal om läget inför en framtida generationsväxling. Bland familjemedlemmarna i styrelsen är alla män som bär namnet Wallenberg. De kvinnliga släktingarna har positioner i de andra, mindre mäktiga, Wallenbergstiftelserna.
Jacobs och Pokers syster Andrea är gift Gandet. Hon och hennes man Philippe bor, enligt Skatteverket, nära Cannes på franska riverian.
De har tre barn, Stephanie Sylvia Andrea, Philippe Peter och Sophie Sylvia, som är 25, 24 och 19 år gamla. Den yngsta bor numera i Sverige. Andrea Gandet sitter i Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.
I samma fondstyrelse sitter Huskys och Wawas ena syster, juristen Caroline Ankarcrona. Hon är gift med Christian Ankarcrona och tillsammans har de tre barn som går i grundskolan.
Även deras syster Mariana Risberg har en styrelseplats. Hon sitter i Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse. Hon är gift med Jan Risberg. Familjen flyttade till Genève för tio år sedan och har tre barn i grundskolan.
Delar av den stora släktgrenen Bonsor brukar också glida in på Täcka Udden den 29 maj. Den härstammar från Pirres syster Ann-Mari som gifte sig med britten Michael Bonsor. De har fyra barn som sedermera har fått totalt åtta barnbarn till Ann-Mari.
I den sjätte generationen finns det alltså gott om krafter som kan ta över, även om det dröjer ett tag till. Någon av släktingarna lär ha sagt att Wallenbergare mognar sent.
Fast i en intervju med Dagens Industri år 1996 svarade Pirre så här på frågan om han var rädd att släppa fram Jacob och Marcus för tidigt och riskera att se dem misslyckas:
– Nej. Tittar du bakåt, så har arvtagarna normalt släppts fram redan i 30-årsåldern. Men då på ett annat sätt, för de äldre var kvar och utövade ett inflytande på de yngre och kunde ta dem i nackskinnet.
Om vi ska tro patriarken, och det är än så länge hans ord som gäller, så kan vi få se Marc på någon post om sex, sju år och kanske rentav någon av hans kvinnliga släktingar Elsa, Lovisa och Alice något år senare.
Det var dock knappast något samtalsämne på Amalia-dagen. Där fick gästerna som vanligt äta den meny som fastslagits av Amalia själv. Rökt lax med förlorade ägg och spenat. Sparris med smör. Viltfågelfärs med murkelsås samt vingelé med frukt och mandelkrokan. Dessutom till kaffet: självklart födelsedagstårtan täckt av grön marsipan och formad som en fyrklöver. För att bringa lycka åt framtida generationer, kan man förmoda.
Källor: Skatteverket, Facebook, thePeerage.com.
I den innersta kretsen
Wallenbergare i Foundation Asset Management, FAM (sköter de tre nedanstående Wallenbergstiftelsernas tillgångar):
• Peter “Poker” Wallenberg,
ordförande.
• Axel “Wawa” Wallenberg.
Investeringskommitté:
• Jacob Wallenberg.
• Marcus Wallenberg.
Wallenbergare i FAM:s dotterbolag Foundation Administration Management (hanterar anslags- och stiftelseadministration för alla Wallenbergstiftelser):
• Peter “Poker” Wallenberg.
• Axel “Wawa” Wallenberg.
Wallenbergare i Knut & Alice Wallenbergs, KAW, stiftelses styrelse:
• Peter “Pirre” Wallenberg,
ordförande.
• Peter “Poker” Wallenberg,
vice ordförande.
• Jacob Wallenberg.
• Axel ”Wawa” Wallenberg.
• Marcus ”Husky” Wallenberg.
Stiftelsen äger 40 procent av familjens maktbolag Investor.
Wallenbergare i Marianne och
Marcus Wallenbergs stiftelse:
• Peter “Pirre” Wallenberg, ordförande.
• Peter “Poker” Wallenberg.
• Jacob Wallenberg.
• Marcus Wallenberg.
• Mariana Risberg.
Stiftelsen äger 5 procent av Investor.
Wallenbergare i Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond:
• Caroline Ankarcrona.
• Andrea Gandet.
• Axel “Wawa” Wallenberg, suppleant.
Stiftelsen äger 3 procent av Investor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.