”Ung befolkning talar för USA”

Magnus Sjöberg, förvaltare på AMF Pensions nystartade Nordamerikafond. AMF förvaltar i dag 25 miljarder kronor i Nordamerika.

Dollarn är pressad och subprimeskakningarna är inte över. Varför startar ni en Nordamerikafond just nu?
– USA har kanske varit lite ute att investera i på senare tid. Men det är när det ser ut så här som det brukar vara bra att gå in, om man har ett långt perspektiv: Låg dollar, problem med underskott och så stora krigsutgifter som grävt hål i statskassan.

Vad är det som talar för USA jämfört med andra områden?
– För det första har USA i jämförelse med andra mogna ekonomier, som Japan, historiskt bra BNP-tillväxt. För det andra är befolkningen ung, vilket är kopplat till tillväxten och skiljer USA från exempelvis Europa. För det tredje har USA ett dynamiskt näringsliv och 35 procent av den globala forskningen.

Hur ser det ut den närmsta tiden?
– På kort sikt tror vi att det blir skakigt på aktiemarknaden, men att det går uppåt. Värderingarna ser relativt rimliga ut. Dollarn ska på kort sikt ned, vilket gynnar amerikanska företag med stor export, men den stora bilden är att dollarn har varit på väg ned sedan 2000 och jag tror att den planar ut framöver. På lite längre sikt tror vi på en avmattning i den amerikanska ekonomin, men inte på en lågkonjunktur.

Faror på vägen?
– Om man undantar de uppenbara farorna som terrordåd, naturkatastrofer och sådant som amerikanerna brukar kalla för Acts of God, så är arbetslösheten det största hotet. Den är låg nu, 4,7 procent, och det finns egentligen inga tecken på att den skulle öka. Men vad skulle hända om arbetslösheten ökade? Då kommer folk att dra ned på konsumtionen, och det vore ett stort hot mot utvecklingen.

Husmarknaden och subprimekrisen?
– Subprime i sig är inte det stora problemet, utan det är smittoeffekterna runt om. Men en skakig husmarknad kan förstås bli ett hot mot utvecklingen. Att huspriserna gått ned nu är rätt unikt, det har egentligen aldrig hänt förr. Det i sig blir ju en broms på ekonomin.

Aktier du gillar?
– Jag kan inte kommentera enskilda aktier, men däremot lyfter jag gärna fram de intressantaste sektorerna. Vi letar först och främst i den amerikanska exportindustrin, helst inom infrastruktur. Flyg är till exempel spännande. Vi är också intresserade av olika typer av konstruktionsbolag som bygger raffinaderier, borrtorn och hamnar. Företag som tillverkar labbutrustningar för hälsosektorn, till exempel för analys av vatten och gifter, är också intressanta.

Något mer?
– Läkemedelsgenerika är spännande. Hälften av alla recept som skrivs ut i USA är generika. Vi intresserar oss både för bolag som tillverkar generika och för apoteksbolag. De är intressanta i sammanhanget eftersom de tjänar mer pengar på att skriva ut det billigaste preparatet. Det finns ju alltid någon som betalar för medicinen och i USA är det oftast försäkringsbolagen. De vill ju att de billigaste preparaten ska skrivas ut, så för att stimulera det belönas apoteken med högre marginaler på de billigaste produkterna. Då tjänar alla på det.
Och vad undviker du?
– Konsumentrelaterade bolag. De har svårt att dra nytta av den låga dollarkursen. Vi undviker också de stora läkemedelsbolagen. De sitter på stora patent som kommer att gå ut och lämna fältet öppet för generika. De amerikanska konsumenterna betalar de högsta läkemedelspriserna i världen, och vi tror läkemedelsbolagen kan få det tufft i konkurrensen. Å andra sidan är de tvungna att fortsätta forska för att få fram nya produkter, och det gynnar leverantörer av forsknings- och labbutrustning – så dem fortsätter vi gärna att investera i.

Något mer?
– Teknologi. Vi gillar allt flatscreenrelaterat för närvarande, och så gillar vi kabel-tv-operatörerna för att de håller på att bli stora även på bredband. Sedan gillar vi överlag jordbruksprodukter. De gynnas bland annat av att vi i jakten på alternativa bränslen gör alltmer etanol av allt som växer.

Så traktorer kan vara något att investera i?
– Ja, om de är gröna… Okej då, jag gör ett undantag och nämner ett bolag: Vi gillar John Deere.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.