Underskattade livbolag

Traditionella pensionsförsäkringar är bra alternativ för dem som har bäst förutsättningar att pensionsspara: de som är över 40 år och har amorterat sin bostad.

Traditionell pensionsförsäkring hos något av livbolagen är inte ett alternativ att förakta. I takt med att livbolagen har vuxit till sig har stordriftsfördelarna gjort att kostnaderna som andel av förvaltat kapital har minskat. Och de största livbolagen kan nu stoltsera med kostnader som är betydligt lägre än fondförvaltningsavgifterna, vilket gör att traditionell pensionsförsäkring ofta är billigare än fondförsäkringar och IPS. Dessutom har senare års börsuppgång gjort att livbolagen har byggt upp förmögenhetsbuffertar som gör att återbäringsräntorna kan hållas uppe även i tuffare börsklimat.

Bäst över 40

Traditionella pensionsförsäkringar är i synnerhet bra för den kategori som har störst anledning och bäst förutsättningar att pensionsspara. De som är över 40 år, har skaffat den bostad de vill ha och amorterat lånen. Risktagandet ligger dessutom på rätt nivå. Per halvåret hade det genomsnittliga livbolaget 51 procent räntebärande, 43 procent aktier och sex procent fastigheter. En stor fördel är dessutom att man kan teckna försäkring för livsvariga utbetalningar.

Men hur väljer man livbolag?Jo, i princip på samma sätt som man väljer fonder. Man jämför avkastning, avgifter och dessutom ska man jämföra de olika kollektivens förmögenhet i förhållande till åtagandena (konsolideringsgraden).

I livbolagen är inte delägarnas avkastning (återbäringsräntan) densamma som den faktiska avkastningen på tillgångarna en viss månad. Utan förmögenheten förvaltas för bästa avkastning och sedan portioneras den ut efter ledningens preferenser i form av återbäringsränta, vilket gör att ett buffertkapital kan byggas upp. Återbäringsräntan har därför underordnad betydelse när man ska välja livbolag.

Problemet är dock att livbolagen inte är lika bra på att informera som exempelvis fondbolagen.

Spå framtiden

Den framtida avkastningen i livbolagen är precis lika omöjlig att förutspå som för fonder. En viss vägledning kan man emellertid få av den historiska avkastningen. I tabellen (se den tryckta tidningen, nunmmer 44/1998) framgår att Trygg Hansa Liv har haft den bästa genomsnittliga avkastningen under den senaste femårsperioden. Trygg Hansa Liv ingår numera i det sammanslagna SEB Trygg Liv. Gamla Trygg Liv har dock slutat att ta emot kunder, istället har ett nytt livbolag startats.

På samma sätt får de historiska kostnaderna i livbolagen ligga till grund för bedömning av de framtida. Till skillnad mot fondbolagen har inte livbolagen någon fast förvaltningsavgift, utan de faktiska kostnaderna tas ur tillgångsmassan.

Kostnaderna kan uttryckas som förvaltningskostnadsprocent (kostnader för drift och kapitalförvaltning i procent av genomsnittliga tillgångar) och framgår av tabellen nedan för de två senaste åren. Skandia har som synes de lägsta kostnaderna, vilket hänger intimt samman med att Skandia är störst. Det är därför inget orimligt antagande att kostnaderna i förhållande till tillgångarna kommer att minska i takt med att livbolagen blir större.

Billigare ibland

Eftersom flera av livbolagen säger att de kan förvalta avtalspensionerna inom SAF-LO till en bråkdel av den kostnad som redovisas i tabellen nedan borde även de privata pensionsspararna kräva en kostnadsskärpning. Det må vara att AMF Centralen kommer att sköta en del av administrationen, men livbolagen borde inte gynna vissa kunder på andras bekostnad. Om inte kostnaderna i livbolagen generellt pressas tyder det på att de privata pensionsspararna får betala för förvaltningen av avtalspensionerna.

En konsolideringsgrad (marknadsvärdet på tillgångarna i förhållande till hur mycket som har tilldelats försäkringstagarna) som överstiger 100 procent betyder att delägarna har ett buffertkapital. För den som tänker börja spara i ett livbolag är det bäst att välja ett som har hög konsolideringsgrad för då köper man in sig med rabatt och kan hoppas på att konsolideringen är lägre när man får ut sina pengar. I så fall har man fått del av den buffert som byggdes upp innan man själv började spara.

Utifrån tabellen bör man välja Skandia eftersom de är störst och därmed har lägst kostnader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.