Underkänt

Fondkommissionärerna har misslyckats med sina nyintroduktioner. Affärsvärlden avslöjar vem som gjort vad under de senaste åren.

Någon som missade det här med miljonlönerna? I sådana fall kan vi friska upp minnet. Fondkommissionärsföretaget H&Q:s numera avgående vd, Anders Böös, lämnar skutan med 43 miljoner kronor i lön. Flera av de anställda analytikerna på bankerna tjänar mer än respektive banks vd. Och anrika Carnegie belönade sina anställda med ett par miljarder kronor i aktier i den egna firman.

Varför?

Det är lätt att räkna ut. De senaste årens stora antal nyint-roduktioner har bäddat för fondkommissionärernas inkomster.

Över 160 företag har introducerats sedan 1994 till ett belopp på över 130 miljarder kronor. Den firma som lotsat flest företag till börsen är Carnegie i egenskap av marknadsledare. Firman har deltagit i hela 29 introduktioner genom åren. Av dem har 8 varit lyckade, vilket innebär att aktierna gått bättre än index. Mer än dubbelt så många, 21, har varit misslyckande och resulterat i fallande kurser jämfört med index.

I statistiken har vi valt att ta bort ett knappt fyrtiotal företag som blivit uppköpta eller som har försvunnit av andra skäl. Fem bolag har gått i konkurs. De ingår i statistiken.

Storlekens betydelse

Det är ingen slump att Carnegie fått agera rådgivare i flest introduktioner.

o Få nykomlingar vill bli förknippade med de många mindre firmorna, som har en klar överrepresentation när affärspressen har negativa skriverier.

o De större fondkommissionärerna har lättare att sprida ut aktierna till institutioner och större placerare, så kallad placeringskraft.

o De nynoterade företagen räknar med att kunna snylta på det renommé som de finare företagen har.

Statistiken talar ett annat språk. Finare firmor som Carnegie, Handelsbanken, Enskilda och Alfred Berg har alla lyckats med bara en tredjedel av sina introduktioner. Handelsbanken kan förvisso stoltsera med att ha tagit Clas Ohlson till börsen, vars aktie gått nästan 400 procentenheter bättre än index. Men banken satte också klädjätten Lindex på börsen, och det har inte gått lika bra. Lindex har nämligen gått mer än 150 procentenheter sämre än börsen.

Nordea bäst

Då ser det bättre ut för konkurrenten Nordea. Bolaget är bäst med sex lyckade introduktioner och tre misslyckande. Det bör nämnas att vi räknat samman de introduktioner som dåvarande Aros gjorde med de introduktioner som Nordea gjort, vilket innebär att banken åker snålskjuts på Aros framgångar med IT – bolaget HiQ och bioteknikföretaget Q-Med. Båda aktierna har slagit index kraftigt. Den första introduktionen som det sammanslagna bolaget, Nordea, gjorde var lanseringen av RNB (Retail and Brands). Den hör till de mindre lyckade med en kursnedgång på över 50 procent i förhållande till index.

Storbankerna i sällskap med de största fondkommissionärerna tar nu hand om nästan alla nyintroduktioner. Bland undantagen finns H&Q som med sin inriktning på IT-analys fortfarande är en viktig aktör.

Andra mindre firmor, som Nordiska Fondkommission (som ju köpt Mattues), Fischer, Aragon och Öhman, har inte deltagit i några nyintroduktioner av vikt under de senaste åren. Kanske beror det på att ingen vänder sig till dem eller så saknar firmorna resurser.

Nordiskas dåliga facit hör ihop med att firman tillsammans med Mattues tagit många av de hopplösa IT – bolagen till börsen under de senaste åren. Öhman lyckades med sin notering av Boss Media, aktien har gått mer än 100 procentenheter bättre än index. Introduktionen av Handskmakaren var inte lika lyckad, men den affären har försvunnit ur Affärsvärldens statistik eftersom Wedins lade ett bud på bolaget.

Stopp för introduktioner

Sällan har det kommit så få nykomlingar till börsen som det gjort i år. Den allmänt bistra börsen är naturligtvis en av anledningarna, men det räcker inte som förklaring. Affärsvärldens stora granskning av introduktionerna visar att hela sju av tio har gått sämre än index.

Sådant avskräcker. Och även om utsikterna blir lite ljusare i vår så kommer flödet nog inte tillbaka till forna tider på länge, om än någonsin. Ty placerarna har förlorat pengar och förtroende för både kapitalmarknaden, börsen och fondkommissionärerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.