Undantaget från it-Exodus

Säkerhetsbolaget Checkpoint är ett av få israeliska techbolag som blivit stort på egen hand och som har stannat i Israel.

Israel har samma problem med sina nystartade innovationsföretag som Sverige. Få växer sig stora på egen hand och många av de mest attraktiva bolagen köps upp av utländska bolag. I en av skyskraporna i hightech-kvarteret Bitzaron i Tel Aviv finns dock ett av de framgångsrika undantagen. Checkpoint, som grundades 1993 för att sälja ”världens första brandvägg”. Bolaget har nobbat alla uppköpspropåer och har numera 3 500 anställda.

Bara en tredjedel jobbar visserligen i Israel, men det mesta av utvecklingen är kvar i hemlandet. 900 av de 1 000 som arbetar med forskning och utveckling finns här. Resten av utvecklingen är lokaliserad till USA, Sverige och Vitryssland. Annars har säkerhetsföretaget en typisk israelisk startup-historia. En av grundarna, Gil Schwed, uppfann brandväggen när han gjorde sin militärtjänst inom den tekniska elitenheten 8200, där han jobbade med säkerhetsklassade nätverk.

Dorit Dor, produktchef med ansvar för forskning och utveckling, har flera förklaringar till framgången. Hon har varit med sedan 1995 när företaget bara hade 15 anställda.

– Vi satsade globalt från första dagen, och fick snabbt tillräckligt med inkomster för att kunna växa på egen hand utan press från riskkapitalister och utländska ägare.

Grundaren Gil Schwed är fortfarande kvar som vd och numera även styrelseordförande för bolaget. I Israel jämförs Checkpoints beroende av honom med Steve Jobs hårda styrning av Apple. Men Dorit Dor gillar inte jämförelsen.

– Det är inte bara Gil som bestämmer. Här vågar alla säga vad de tycker. Och det anses helt okej att ändra sin åsikt tre gånger.

Bolaget börsnoterades på amerikanska Nasdaq 1996. Men inte för att få kapital, utan för att skapa förtroende ute hos kunderna världen över. Företaget har också köpt ett stort antal mindre bolag de senaste åren. Oftast för att skaffa kompetens man saknat, mer sällan för att ta marknadsandelar.

Den största affären hittills, räknat i antal anställda, var Nokias säkerhetsenhet som förvärvades 2009. Några år tidigare köptes det svenska it-företaget Protect Data, världsledande på kryptering av hårddiskar i Windowsmiljö. I dag jobbar ett 20-tal utvecklare för Checkpoint i Sundsvall. Totalt har bolaget runt 50 anställda i Sverige.

Cybersäkerhet är ett hett teknikområde, så Dorit Dor, vars uppgift också är att söka uppköpskandidater, reser mycket.

– Jag har sett intressanta företag över hela världen, men i Israel är de fler i förhållande till invånarantalet. Så jag håller ett extra öga på småbolagen här.

Säkerhetsjätten samarbetar med åtta småbolag som är experter på delar av säkerhetsområdet via sitt nya Threatcloud Intellistore. Där kan småbolagen sälja sina tjänster direkt till Checkpoints kunder.

– Det är alltså inte vår inkubator, utan kan mer liknas vid Apples Appstore, säger Dorit Dor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Spotlight Stock Market