Ulf Dahlsten: ”Jag tog för stora risker”

Ulf Dahlsten är ångerfull men samtidigt lättad efter beslutet att lämna VD-posten i Icon. Okontrollerad tillväxt, missbedömning av marknadens utveckling och stora problem med dotcom-kunderna är huvudorsakerna bakom Icons problem och Dahlstens avgång. Han avslöjar också att Johan Staël von Holstein och Speed Ventures kostat Icon stora pengar.

Ulf Dahlsten medverkade inte på torsdagens presskonferens där Icon presenterade finanschefen Rens Buchwaldt som tillförordnad VD. Istället mötte han pressen i ett rum på våningen 13 i ”Icon Tower” vid Sergels torg i Stockholm.

Det är en både ångerfull men lättad Ulf Dahlsten som talar ut om de 16 månaderna som VD för Icon Medialab.

”I december när vi missade prognosen så grovt så diskuterade jag med Björn [Nordstrand] att lämna min post men han tyckte inte att vi skulle fundera på det över huvud taget då. Men sen fick vi ju mycket kritik för att vi missade prognosen och jag tappade en hel del i trovärdighet, det får man väl konstatera. När vi nu kommer med ett resultat som är ytterligare lite sämre än vad vi sa i vinstvarningen så kändes det som att det återigen skulle bli rätt mycket kritik om jag satt kvar. Då bestämde vi att det var bättre att jag gick.”

Ni har gått från en prognos om ett nollresultat till en förlust på 140 Mkr, hur har det kunnat ske? ”Räknar du på det operativa resultatet, som var det vi diskuterade, så går vi från noll till minus 58. Det är också en ganska stor skillnad. Det är ett antal kontor som inte klarat omställningen tillräckligt bra. Den har varit tuffare för många än vad vi kanske förutsåg. Det såg bra ut ett tag när vi stängde ner dotcom-uppdragen i juni men alla kontor har inte haft samma förmåga att attrahera de gamla företagen som kunder. Det där underskattade vi. Det var ett par kontor som gick ordentligt snett i fjärde kvartalet.”

Vad har egentligen hänt på marknaden under kvartalet? ”Det är en oerhört kraftfull förändring i den totala efterfrågestrukturen. Framför allt varifrån den kommer. Sen tror jag att vi förmodligen ser en utplaning i IT-investeringarna på grund av den här recessionen. I USA talar man ju till och med om minskade IT-investeringar under det här året.”

”De gamla labben i Stockholm som är byggda på Parallells och Mijadas grund har väldigt stabila kundkretsar som de bygger vidare på. Men lab 1 kommer från dotcom-kulturen och har haft det tyngre i den omställningen. Det är också där som det skett personalneddragningar.”

Borde du så här i efterhand ha sett problemen? Fanns det några varningssignaler? ”Vi fyrdubblade omsättningen förra året. Vi tog in mycket nytt folk, även på ledningsfunktioner. Alla rekryteringar var inte spikraka, vi har gjort några misstag. När man växer så här fort så är det ju väldigt många faktorer som du måste hålla koll på. Så här i efterhand tog jag lite för stora risker. Hade jag insett hur kraftfull den här förändringen skulle bli så hade vi nog kört lite långsammare på vägen och istället satsat mer på den interna strukturen. Nu har vi fått ägna väldigt mycket kraft åt det den sista månaden.”

Du inledde din VD-tid med att göra flera förändringar bland annat i ledningen. Räckte inte det? ”Då var bolaget fortfarande bara en fjärdedel av dagens storlek. Det har gått väldigt fort. Om jag säger att nio av tio rekryteringar har varit bra, så har den tionde inte visat sig hålla måttet. Det har varit framför allt VD-ar på dotterbolag och den typen av funktioner där vi har varit tvungna att vidta förändringar.”

Har det varit tidskrävande att hantera Johan Staël von Holstein och företagets historia? ”Ja, det har jag lagt rätt mycket tid på. Om man summerar alla avskrivningar som vi har fått göra på dotcom-bolagen, 70-80 MKr, så är väldigt mycket av detta relaterat till närstående-bolag. Det är trist men så är det.”

”Vi stoppade jobben i juni. Men det var rätt mycket upparbetat då. Vi försökte göra en bedömning av hur deras betalningsförmåga såg ut, vilken kassa de hade och hur vi skulle kunna få betalt. Men det har inte riktigt hållt utan utvecklingen har gått mycket mycket sämre än vad man trodde då.”

Kopplingen mellan grundarnas andra ägarintressen och Icon har inte varit bra? ”Samtidigt kan man säga att bolaget inte hade funnits utan det. Men det är klart att det har varit en bekymmersam omständighet under förra året, att så många av deras andra projekt har gått dåligt och att vi har haft fordringar där. Allt kommer inte från Speed Ventures men den stora merparten gör det.”

Styrelseförändringen i höstas när Johan lämnade, var det ett kraftprov mellan er? ”Njaa, relationen mellan mig och Johan Staël har varit en ganska häftig berg-och-dalbana. Johan kan vara otroligt briljant. Sen har han andra sidor som kommer till uttryck ibland som kan vara jobbigare. Men det är inte ett ovanligt fenomen hos entreprenörer.”

”Problemet med relationen till Asien-bolaget var att vi skrev ett avtal som inte höll och det har tagit en del på de interna krafterna att hantera den situationen.”

Vad tror du krävs av din efterträdare? ”Det finns en operationell utmaning att fortsätta förändringsarbetet. Men sen är det inte fel om personen har erfarenhet av marknadsföring och försäljning av konsulttjänster. Om vi tittar framåt så är det nog väldigt viktigt med positionering och försäljning.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.