Ukraina kräver att Putin grips under besök i Mongoliet

Rysslands president Vladimir Putin besöker just nu Mongoliet och Ukraina har krävt att landet ska gripa honom.
Ukraina kräver att Putin grips under besök i Mongoliet - Russia Putin Mongolia
Röda mattan rullades ut då den ryske presidenten Vladimir Putin kom till Mongoliet. Här ses han tillsammans med Mongoliets utrikesminister Batmunkh Battsetseg vid sin ankomst till Ulan Bators internationella flygplats den 2 september 2024. Foto: Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Enligt Sky News säger Ukrainas utrikesdepartement att Mongoliets misslyckande med att gripa Vladimir Putin under besöket innebär ett massivt slag mot det internationella brottssystemet. Under besöket ska Putin träffa Mongoliets ledare Ukhnaa Khurelsukh.

”Mongoliet har tillåtit en anklagad brottsling att undkomma rättvisan och delar därmed ansvaret för krigsförbrytelserna”, skrev Heorhyj Tykhyj, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, på Telegram.

Medlemmar av Internationella brottsdomstolem i Haag, ICC, vilket Mongoliet är, förväntas gripa en misstänkt ifall en order arresteringsorder utfärdas. Samtidigt kan inte domstolen kräva att ett land följer detta.

Mongoliet är beroende av Ryssland för tillgång till bränsle och elektricitet och av Kina för investeringar i dess gruvindustri.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från NorthTracker