UBS sätter sälj på EQT: ”Betydande aktieöverhäng”

Riskkapitalbolaget EQT är den dyraste av de europeiska kapitalförvaltarna, skriver UBS i en analys och sänker aktien till sälj (neutral) och riktkursen till 300 kronor (325).
UBS sätter sälj på EQT: ”Betydande aktieöverhäng” - INVESTERINGSBANKEN EQT
Foto: Amir Nabizadeh / TT

“Vi ser att denna premie är under press från kortsiktig risk för vinstrevideringar och betydande aktieöverhäng”, skriver analytikerna.

I sin analys lyfter UBS fram flera risker hos EQT, som att 36 procent av dess Private Equity-portfölj under 2019-2020 endast investerades i tre sektorer: Technology, Services och Healthcare.

“Denna potentiella risk för att vintage- och sektorkoncentration kan resultera i tillgångsförsäljningar till ett lägre värde än det bokförda värdet återspeglas inte i EQT:s aktiekurs, enligt vår uppfattning.”

UBS lyfter även att långsammare exitaktivitet kan leda till lägre avkastning för EQT:s fonder.

“Med en långsammare exitaktivitet nu inne på tredje året ser vi en ökad risk för att fondcyklerna kan innebära att vissa tillgångar säljs till lägre värderingar än vad de är värderade till för att återföra pengar till långivarna och frigöra aktivitets- och kapitalanskaffningscykeln.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.