Tyskt nej till att Vattenfall säljer brunkolsanläggningar

Tyska energiministern Sigmar Gabriel vänder sig emot tanken på att Vattenfall säljer sina tyska brunkolstillgångar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Sigmar Gabriel beredd att resa till Stockholm för ett samtal med Stefan Löfven för att påminna om det svenska energibolagets ansvar för tyska arbetstillfällen och en stabil elproduktion.

I ett dokument som Reuters kommit över framgår att Sigmar Gabriel, som även är vice förbundskansler, gör bedömningen att Tyskland inte kan avstå från brunkolsbaserad elproduktion i samband med avvecklingen av kärnkraften och den stora energiomställningen, energiewende, som landet håller att genomföra.

Vattenfall, som fått kritik för brunkolsverksamheten i Tyskland, har antytt att en försäljning skulle kunna inbringa närmare 30 miljarder kronor, samtidigt som man blir av med en kritiserad verksamhet.

Men Sigmar Gabriel poängterar att Vattenfall inte kan kompensera för dåliga affärer i andra länder genom att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland.

Kolbaserad energiproduktion svarar för 45 procent av tysk energiförsörjning. Sigmar Gabriel understryker att det inte går att avveckla elproduktion från kol och kärnkraft samtidigt. Det kan leda till en kostnadsexplosion och tvinga företag att flytta produktionen till andra länder.

Här kan du se ett brev från Sigmar Gabriel till Stefan Löfven på Altingets sajt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.