TYSKLAND: Färdigbantat

Tyskarna bör inte spara mer för att pressa nerbudgetunderskottet till tre procent av BNP redan i år, skriverOECD.

OECD:s prognos för det tyska budgetunderskottet är att dethamnar på 3,2 procent av BNP i år. Därmed skulle Tyskland inteklara EMU:s konvergenskrav om ett budgetunderskott på treprocent.

Åtminstone inte enligt den strikta tolkning tyskarna själva harförespråkat. OECD framhåller dock att avvikelsen från treprocent är så liten att den ligger inom ramen för normalastatistiska revideringar. OECD:s tolkning är därför attprognosen faktiskt innebär att de uppfyller kravet om ettbudgetunderskott på högst tre procent.

Som omväxling till allt tal om nya sparåtgärder ifrågasätterOECD också om det är lämpligt att spara ännu mer för att försökauppnå målet på tre procent exakt. OECD ifrågasätter också om detär lämpligt att möta en försämring av statsfinanserna som berorpå svagare tillväxt och stigande arbetslöshet med nyabesparingar. Risken är att finanspolitiken blir procyklisk ochförstärker en eventuell nedgång.

Och både när det gäller penning- och finanspolitiken gäller detatt gå försiktigt fram eftersom uppgången i den inhemskaekonomin inte alls är säkerställd ännu.

När nu dollarn har fallit tillbaka en del mot D-marken talar detmesta för att penningpolitiken också hålls oförändrad tillsvidare. OECD räknar med att den privata konsumtionen ökar svagtmed bara en procent i år. Först nästa år blir det litet bättrefart på den privata konsumtionen och då ökar den enligt OECD medett par procent. Till skillnad från i EU-länderna som helhet serde tyska hushållen fortfarande ganska dystert på framtiden.

Det är allt annat än förvånande. Arbetslösheten, som steg tillrekordnivåer i vintras, har inte alls fallit tillbaka som väntatutan ligger fortfarande över elva procent. OECD ser inte hellernågon snar ljusning.Företagen har visserligen börjat investera,men det främsta motivet är fortfarande att rationalisera snarareän att bygga ut kapaciteten. Den trenden väntas fortsätta ochOECD tror att arbetslösheten faller marginellt från 11,1 procenti år till 10,9 procent nästa år.Den höga arbetslösheten harbidragit till att hålla nere lönerna. I västra Tyskland ökadelönerna bara med knappt två procent förra året.Rationaliseringarna innebar samtidigt att produktivitetenförbättrades kraftigt med 8,5 procent inom industrin.

De så kallade enhetsarbetskostnaderna har alltså fallit rejältunder det senaste året. Om man dessutom tar hänsyn till att D–marken har försvagats så blir effekten en dramatiskförstärkning av konkurrenskraften.

Enligt OECD förstärktes konkurrenskraften med ungefär tioprocent från första kvartalet 1996 till första kvartalet 1997.Sedan dess har D-marken försvagats med ytterligare ungefär fyraprocent mot ett genomsnitt av de viktigaste valutorna. Fögaförvånande är det nästan bara exporten som ligger bakom dentyska konjunkturuppgången hittills. Och förbättringen avkonkurrenskraften talar för att exporten fortsätter att öka medsju-åtta procent i år och nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander