Strejk
Tyska tågstrejken inledd – trots försök att stoppa den

Det rapporterar Reuters.
Den statliga järnvägsoperatören Deutsche Bahn tvingas därför till drastiska neddragningar i tågtrafiken, vilket kan påverka miljoner tyskars resplaner.
Den långvariga tvisten mellan fackförbundet GDL och Deutsche Bahn, som pågått sedan november i fjol, gäller löner och arbetstider. Fackförbundet kräver en minskning av arbetstiden från 38 till 35 timmar i veckan för skiftarbetare. Vidare krävs ökningar av månadslönen med 555 euro samt en engångsersättning för hög inflation på 3 000 euro.
Deutsche Bahn har erbjudit flexibilitet när det gäller arbetstider men vägrat minska arbetstiden utan lönesänkning.
Sveriges Radio rapporterar att fraktbolaget Green Cargo till följd av strejken har ställt in all godstrafik mellan Sverige och Tyskland, vilket kan få konsekvenser i Sverige. Deutsche Bahn försökte stoppa strejken i domstol, men fick nej.
Den nationella tågstrejken kommer på toppen av växande ekonomisk huvudvärk för den tyska regeringen, som tyngs av svaga makroekonomisk data, höga låneräntor och växande kritik mot koalitionsregeringen.
I veckan har också tyska bönder protesterat i ilska mot planerade minskade subventioner till jordbruket, vilket sätter press på förbundskansler Olaf Scholz, vars regering kämpar med att få ihop budgeten för 2024.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.