Tyska jättars dans

Den stora tyska bankfusionen har väckt berättigat uppseende. Affären får efterverkningar på många plan.

Ingenting fascinerar så som när de stora elefanterna dansar. Till den kategorin hör affären mellan Deutsche Bank och Dresdner Bank, Tysklands största respektive tredje största affärsbank. De går samman under namnet Deutsche Bank, i en affär som innebär att den förra i praktiken köper den senare. Därmed skapas en “europeisk champion med global plattform”, som det hette vid presentationen.

Den nya Deutsche Bank får en balansomslutning på 1.250 miljarder euro (över 10.500 miljarder kronor) och blir tills vidare världens största bank, men en redan aviserad japansk jättefusion blir faktiskt större.

Den tyska banken får ett börsvärde på omkring 80 miljarder euro (675 miljarder kronor).

Kontoren knoppas av

Intressantare är att banken knoppar av retailrörelsen (kontoren).

Därmed skapas en bank inriktad på framför allt kapitalförvaltning, storföretag och institutioner. Banken blir exempelvis den största investmentbanken i Europa och nummer fyra i världen på kapitalförvaltning. Men svårigheterna med att genomföra så stora företagssammanslagningar ska verkligen inte underskattas.

Deutsche Bank har satsat enormt på en global strategi för att slå sig in bland de stora amerikanska investmentbankerna, men utan att hittills lycktas. Det finns alla skäl att tro att banken nu kommer att lägga in överväxeln för att nå detta mål. Det kräver en stark position i USA, den absolut viktigaste marknaden.

Förra året köpte banken amerikanska Bankers Trust för nio miljarder dollar. Redan spekuleras det i nya förvärv som nästa steg efter affären med Dresdner. Med de stora tillgångar som finns i den tyska storbankens aktieportfölj finns en finansiell beredskap för nya framstötar, i synnerhet när realisationsvinstbeskattningen upphör vid årsskiftet.

Båda de tyska bankernas investmentbanker drivs i dag från London där Dresdner Kleinwort Benson väntas vara den som drabbas hårdast av sammanslagningen. För hela den nya bankkoncernen väntas personalminskningar med 16.000 personer.

Men även på andra plan får den stora bankaffären efterverkningar.

Det är mycket möjligt att affären sätter fart på den länge förutspådda omstruktureringen av den tyska bankmarknaden. Det finns en betydande överkapacitet på hemmamarknaden, ett problem som lär komma att bli alltmer uppenbart ju mer tekniken tar över. Allt som händer på den tyska marknaden kommer givetvis att vara av största intresse inte minst för den svenska SEB-koncernen efter köpet nyligen av BfG Bank.

Deutsche Bank är med affären på väg att lämna detaljiströrelsen (retail). Skälet är uppenbart. Både Deutsche Bank och Dresdner Bank har problem med lönsamheten, eftersom de helt enkelt är för små på detta område. I Tyskland domineras breddmarknaden för privatpersoner och mindre företag av offentligtägda och kooperativa banker och sparkassor, som tillsammans har en marknadsandel på 50 procent.

Redan tidigare har Deutsche Bank satt retailrörelsen på bolag, som nu slås samman med Dresdners verksamhet samtidigt som 30 procent av deras gemensamma kontorsnät läggs ned. I detta bolag, under namnet Bank 24, går försäkringsjätten Allianz in med en betydande minoritetspost för att försäkra sig om en distributionskanal för sina försäkringar och sparprodukter.

Kontoren till börsen

Avsikten är att Bank 24 ska börsintroduceras om några år och då drar Deutsche Bank ned sin ägarandel till tio procent. Allianz tar dessutom över betydande verksamheter inom kapitalförvaltning och försäkring från Deutsche Bank.

Att Allianz spelar en så viktig roll i sammanhanget beror på det omfattande korsägandet i tyskt näringsliv. Försäkringsbolaget äger i dag nästan 22 procent i Dresdner Bank och 5 procent i Deutsche Bank. De två bankerna har i sin tur 10 respektive 7 procent i Allianz.

Det har länge stått klart att tiden är inne för att bryta upp detta otidsenliga korsägande och i pressmeddelandet om affären sägs att denna process kommer att påskyndas. Det är tydligt att upplösningen av det tätt sammanflätade nätverk som brukar kallas “Tyskland AB” går allt snabbare (se även nr 5/00).

En tolkning av affären är därför att Tysklands två mäktigaste institutioner delar upp makten mellan sig. Redan är spekulationerna i full gång om vad som ska hända med HypoVereinsbank och Commerzbank, de två andra stora affärsbankerna. Även här kommer Allianz att spela en nyckelroll, eftersom bolaget äger ungefär 17 procent av HypoVereinsbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase